Заради пандемията: Децата ни са стават все по-самотни, тревожни и агресивни

2164
Заради пандемията: Децата ни са стават все по-самотни, тревожни и агресивни
Снимка: iStock

Заради пандемията от COVID-19 децата са станали по-затворени, по-самотни, напрегнати и тревожни. Те са загубили социални и училищни умения, а агресията нарасна. Това посочи по време на онлайн дискусия за психичното здраве и детската агресия в и извън училището омбудсманът Диана Ковачева.

По думите й децата са понесли непропорционална тежест в периода на изолацията от пандемията. Последици все още не са достатъчно професионално и отговорно измерени и затова не могат да се планират адекватни и съответстващи мерки.

Омбудсманът: Хората с увреждания искат актуализация на данъчните облекчения

Хората с увреждания настояват за актуализация на данъчните облекчения, на които имат право. За това сигнализира омбудсманът Диана Ковач...

Ковачева посочи, че в рамките на кампанията "Синьо лято", децата са споделили за засилващо се чувство за изолация, загуба на приятели, накърненото чувство за сигурност. Според нея основното послание на децата в рамките на тази кампания е, че те имат нужда от пространство, в което да говорят. 

Омбудсманът посочи, че връзката между децата и училището като че ли става все по-тънка и все повече се губи. Тя фокусира вниманието върху ролята на училището, което да осигури пространство и среда, в което децата да споделят своите проблеми. 

"Проблемът за агресията в училище в периода на пандемия излиза с още по-страшна сила", заяви Ковачева и посочи, че изолацията задълбочава психологическите проблеми.

"Увеличението на броя на психолозите и педагогическите специалисти в училищата за последната година е с 15%, но то не е достатъчно", заяви министърът на образованието и науката Николай Денков.

Омбудсманът: Социалните услуги могат да спрат, а това застрашава хората с увреждания

Спирането на услугите, които социалните доставчици предлагат, ще доведе до загиване на хората с увреждания. Увеличението на цените ще е...

"Самият факт, че имаме доста стабилно и съществено нарастване през последните години, показва, че училищната мрежа разбира нуждата от този тип специалисти, има финансиране за тях, но тук един от проблемите, е че ние нямаме достатъчно готови специалисти, които да се включат в тази дейност", коментира министър Денков.

По думите му, дори и наличните специалисти усещат липсата на достатъчно добре уреден статут в нормативната база. "Обещавам много активно съдействие в това да бъде променена нормативната база", увери Денков.

Припомняме, че само за месец обществото ни стана свидетел на два много шокиращи случая - единият е от кв. "Лагера", а другият - бой между момичета заради конфликт за момче.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com