ZDF: 800 българи ловят бежанци по границата, обучават ги руснаци (Видео)

11500
ZDF: 800 българи ловят бежанци по границата, обучават ги руснаци (Видео)

Най-малко 800 души участват в организирани милиции за лов на бежанци по границата на България. Според техния ръководител, те получават безплатно обучение от руснаци. Това става ясно от филм на германската обществена телевизия ZDF за ловците на бежанци в България, излъчен в сряда вечерта (8 юни).

Журналистките от телевизията успяват да убедят една от тези групи да ги вземат със себе си по време на акция. Филмът започва с кадри на подготовката на ловците от самонареклата се група „Военен съюз на България”. Те са облечени с маскировъчни дрехи и носят маски на главите, пише "24 часа".

„Кой тръгва напред, кой е отзад”, пита „Саша” – по негови собствени данни бивш руски войник, който е дошъл да обучава и ръководи доброволческите отряди. След това думата взима „Георги”, който също говори на руски без акцент.

"Имаме информация, че през този отрязък от гората минават бежанци. Трябва да ги заловим”, заявяват те.

За 3 месеца мигранти са извършили 69 000 престъпления в Германия

Само през първите три месеци на тази година мигрантите в Германия са извършили или са се опитали да извършат около 69 000 престъплени...

И двамата руснаци не желаят да кажат истинските си имена. Това прави само Владимир – българин, командир на групата. Според него 800 негови хора са на мисия в момента по турската граница на различни точки и ловят бежанци.

Поне половината от тези мъже имат военна биография. Ходят обаче въоръжени само с ножове – за собствена защита. На въпрос какво ще направят, ако срещнат бежанци, един от мъжете с маски отговаря: "Е, със сигурност няма да се хвърлим на земята. Ние, българите, си имаме свои правила. Затова и ние ще оцелеем за разлика от германците.”

На месец в България полицията залавя около 1500 бежанци. Мъжете вярват обаче, че броят е много по-висок. Телевизията показа и кадрите на добилия преди месеци популярност клип със залавяне на бежанци с викове „Гоу Търки, ноу България”.

Мъж, на име Боян, казва: „Да, трябва да се освободим от тази бежанска напаст. Ние, българите, живеем в бедност, а тия африкански и арабски нашественици идват тук с пари в джобовете. Плащат им да разпространяват тероризъм.”

Така мислят мнозина, над половината от българското население подкрепя гражданските отряди по границата, съобщава телевизията. Показват се и кадрите на Динко от Ямбол, в които той обяснява пред bTV как е залавял бежанци.

Съдът на ЕС: Бежанците не могат да бъдат хвърляни в затвора

Държавите от Европейския съюз не могат да изпращат в затвора нелегални мигранти, само защото са прекосили границата на Шенгенското прос...

„На тези кадри българският премиер, бивш каратист и бодигард, реагира първоначално така”, казва журналистката и пуска кадрите, на които Борисов пред български медии благодари на „момчетата” и казва, че в бъдеще гранична полиция ще се координира с тях. Едва, когато получава критика и отвън, правителството сменя позицията си.

Пред камерата на ZDF вътрешният министър Румяна Бъчваров обяснява, че Борисов е благодарил на хората, които са нахранили и напоили бежанците. „Ние не бива да допускаме през България да се образува нов бежански път към Западна Европа. Но аз съм против работата на граждански отряди", каза тя.

Това явно няма голям отзвук, защото по границите продължават да действат ловци на бежанци, които имат повече десетки хиляди привърженици, коментира ZDF.

"Знаете ли, чух, че една трета от бежанците имат СПИН. И ние просто ги пускаме ей така в България. Ми то всяко животно, дето минава през границата, трябва да прекара в карантина! Имаме толкова много работа за вършене”, казва Георги. Боян казва от своя страна, че биха се възползвали от помощ като дрехи, пари или муниции. "Ние помагаме на цяла Европа", смята той.

Журналистките се опитват да говорят и със заловени бежанци и посещават лагера в Любимец. Ръководителят на дома показва най-различни ножове и пръчки, с които заловените бежанци по думите му са нападали полицията. „В тях намираме и субстанции, които после се оказаха дрога”, казва той. Докато той говори, камерата показва хората в дома – жени, много бебета и малки деца, тийнейджъри, мъже. Една четвърт от бежанците тук са деца, съобщават журналистките. Не им позволяват обаче да разговарят със заловените.

Германия очаква половин милион роднини на приети бежанци

Германските власти очакват в страната да пристигнат още около 500 хиляди бежанци – роднини на вече приетите от федералните служ...

"В българското общество постоянно се внушава омраза срещу бежанците”, казва Красимир Кънев от Българския хелзински комитет. Не се дискутира откъде идват тези хора, от каква опасност бягат. Единствената тема е как бежанците застрашават сигурността на България, допълва той.

Камерата се връща при шефа на ловците на бежанци Владимир. Той показва в офиса си снимки от конференция в чешкия парламент, озаглавена „Крепостта Европа”. Местни популисти позират с българското знаме.

Да, ние се свързваме в мрежа, потвърждава той. После показва кадри в компютъра си, на които руски военни показват техника за защита и нападение. "Ние пращаме нашите кадри в Русия", заявява той, като обясни там се учат да боравят с оръжие и как да се защитават. "Това е страхотно! Руски наемници ни обучават и то безплатно, за което сме благодарни”, казва той.

Ако споразумението с Турция пропадне, ние сме готови за война с бежанците, казва той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com