"Зелените коридори" оставят без покупки над 285 000 работещи пенсионери

20411
"Зелените коридори" оставят без покупки над 285 000 работещи пенсионери
Снимка: iStock

285 000 работещи пенсионери останаха без възможност да си пазаруват заради заповедта на здравния министър Костадин Ангелов, с която се въвеждат “зелени коридори” за възрастните хора. Заповедта бе издадена в късните часове в сряда вечерта и въведе часове за пазаруване за хора над 65-годишна възраст.

Те ще бъдат допускани в магазини и аптеки само между 8 и 10 часа сутринта. Това е и голямата разлика със “зелените коридори”, въведени през пролетта по време на извънредното положение. Тогава младите не бяха допускани в магазините по времето на “зеления коридор”, но възрастните можеха да пазаруват и по всяко друго време. Грозните сцени с прогонени от магазините възрастни хора започнаха още в четвъртък, първия ден, в който новата заповед на министъра е в сила. На лекарка от Велико Търново е било отказано да пазарува в магазин за хранителни стоки след 15 часа в четвъртък, разказа жената пред “24 часа”.

Не всички възрастни приемат идеята за "зелен коридор" за пазаруване

„Зеленият коридор“, който дава възможност на възрастните хора да пазаруват от 8.00 до 10.00 часа, създава неудобство за няк...

“Обясниха, че заповедта за “зелен коридор” за пенсионери вече е в сила и имам право да си купувам хляб и мляко само между 8 и 10 часа. Това е времето, в което аз съм в болница, правя визитации, преглеждаме пациенти”, обясни лекарката, която пожелала анонимност. Според нея забраната трябва да се коригира според реалността.

Оказва се, че нейният случай не е единствен и има възрастни хора, които работят в търговски обекти, може да са на работа извън “зеления коридор” от 8 до 10 ч сутринта, но не биха могли да влязат в магазин или аптека като клиенти. Великотърновската лекарка се е консултирала с юристи, които предлагат работещите пенсионери да имат документ, с който да “пропускат” коридорите и да пазаруват най-необходимото. Според неофициална информация на “24 часа” здравното министерство е склонно да прояви гъвкавост в тази посока. И било много вероятно облекчения за работещите пенсионери да бъдат въведени още в следващите дни.

“Решението “зеленият коридор” за възрастни да е само от 8 до 10 сутринта е неразумно и ще пречи на работещите пенсионери. Аз съм учителка и всяка сутрин съм в клас преди 7 часа. В училище съм до 13 ч. Според новата заповед мога да пазарувам само в събота и неделя, когато не съм работа. Забързани в приемането на важните мерки, вероятно фактът, че има и работещи пенсионери, е пропуснат”, разказва огорчена от новата заповед жена, малко над 65- годишна възраст.

За разлика от пролетта, когато този “зелен коридор” бе препоръчителен, в заповедта сега има думата “само”, което изнерви възрастните хора, вместо да ги зарадва. Още преди седмица 80-годишна жена пък предложи от 14 до 16 часа да е т.нар. зелен коридор. Навлизаме в зимата, през ранните сутрешни часове има мъгли, заледявания и движението на рисковите групи става още по-рисково за друга спешност – например травматизъм. Следобед има повече слънце, вдигат се мъглите, топят се ледовете, а и има по-малко млади, които са по улиците, аргументира се тя. Възрастни хора от цялата страна се оплакват и че толкова рано в много от магазините още не е заредена прясната стока.

Ако си над 65 години, пазаруваш и ходиш в аптеката само между 8:00 и 10:00 часа

Магазините за хранителни стоки и аптеките организират работата си, като допускат лица на и над 65-годишна възраст в съответнит...

Още: "Пенсионери, стягайте калеврите - гладни и болни само между 8:00 и 10:00 часа"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com