Земеделци от цяла Южна България излязоха на протест

1007
Земеделци от цяла Южна България излязоха на протест
Снимка: Getty Images / Guliver

Производители на земеделска продукция от селища в Пазарджишко, Пловдивска, Старозагорска и Хасковска области протестираха днес в центъра на Пазарджик. Главната причина за проявата е мудната и неизпълнима процедура за регистриране на еднодневните трудови договори. Както и още няколко административно вменени скъпоструващи задължения.

В 16.00 ч. на площад "Константин Величков" излязоха около 50-60 човека. Те приеха протестна декларация, в която се иска отмяната на чл.114а от Кодекса на труда за еднодневните договори.

Земеделци се опасяват, че вносни полски домати може да са заразени

Заразени с опасен вирус полски домати предизвикват сериозни притеснения сред българските зеленчукопроизводители. Те настояват да бъде з...

Според хората от сектора, предложената от Главната инспекция по труда възможност за онлайн отчитане не е решение, след като трябва да се прави всеки ден - това също ще отнема време, а то - особено по време на кампания, е ценно. По-разумно и изпълнимо, според тях, е договорите да се вписват в хартиени дневници, а те да се отчитат пред Инспекцията по труда веднъж месечно или в края на стопанската година, предаде Дарик.

Важен въпрос е също възможността за наемане на хора почасово. Повечето работници се трудят по 4-5 часа и не е справедливо да бъдат осигурявани за пълен работен ден. Земеделците искат още да бъде намалена финансовата тежест на осигуровките, като част от тях да поемат надничарите, които да си плащат и плоския данък. Агросекторът е единствен, от който се иска тези вноски да се правят предварително, а следващото искане е това да се промени.

В декларацията си фермерите настояват да не бъдат задължавани да завършват скъпоструващи курсове по растителна защита, след като ползват консултации от квалифицирани агрономи. И за да няма повече неприятни изненади - ако се правят промени в законите, те да влизат в сила от следваща стопанска година, а не веднага, за да имат време земеделците да се подготвят и да ги спазват.

Декларацията ще бъде връчена в следващите дни на служебния министър на труда и социалната политика Гълъб Донев. Протестиращите са наясно, че временното правителство не може да направи много за тях, така че на първо време искат само да не бъдат глобявани, докато не бъдат разработени ясни и изпълними правила за еднодневните договори. Такива вече са подготвени и внесени в ресорните комисии на Парламента, но оставката на правителството попречила да бъдат гласувани. Очаква се това да стори следващото Народно събрание.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com