Земеделците готови да влязат с тракторите в София

10414
Земеделците готови да влязат с тракторите в София
Снимка: БГНЕС

Земеделци и фермери ще излязат на протест в столицата идната седмица, ако не бъде постигната договореност с правителството за подпомагането на критичните сектори в размера на финансиране от последните две години. Това заявиха и от двете аграрни камари, които се обединиха на протеста в великотърновското село Шереметя при блокадата на пътя София - Варна.

Българската аграрна камара отново ще се яви самостоятелно на преговорите утре при премиера Денков и очаква да бъдат постигнати взаимни компромиси и от двете страни, заяви на протеста Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация и член на ръководството на Аграрната камара.

ОЩЕ: Не давайте още пари на фермерите: Кристалина Георгиева с предупреждение

За какво няма да има компромис

"Чувствителните сектори трябва да получат същото, което са получили 2023 г. Нас не ни интересува общия бюджет, до колкото всеки земеделски производител по места го интересува каква му е ставката за стопанството", коментира Караколев пред БНР.

От Агрохранителната камара продължават да искат оставката на земеделския министър Кирил Вътев. Част от исканията ни съвпадат с тези на Аграрната камара, заяви Цанко Цанев от алтернативната браншова организация. "Само че нашите членове са изгубили доверие вече, че ще ни се случат нещата, че ще си получим субсидиите", посочи той.

"Отношението към труда ни и изобщо на държавата ни като уж сектор за подпомагане е коренно различно от това, което би трябвало да бъде. Не виждам със сегашната политика въобще както е насочена да оцелее в този сектор", коментираха протестиращи. 

За развитието на протестите Симеон Караколев от Аграрната камара посочи: "Опцията е до края на седмицата да протестираме по места, евентуално от началото на следващата седмица, ако няма изпълнение, идваме в София".

ОЩЕ: Земеделците продължават с протестите, утре - нова среща с правителството

Трети ден протести

Около 100 производители на зърно и оранжерийни зеленчуци блокираха подстъпа към АМ“ Тракия“ в района на село Сарая и ще останат там до 14 ч.

Трети ден зърнопроизводители протестират край Хасково. Селскостопанска техника е блокирала движението на пътя Хасково- Димитровград и към Свиленград и Пловдив.

Лозарите от Поморие се присъединиха към протеста на земеделците в Бургаска област. Те се включиха в блокадата на главния път Бургас -Карнобат на входа на град Айтос. На още 3 места в областта протестиращите спряха движението на колите, а полицейски екипи отбиваха трафика по обходни маршрути.

Точно в 10 часа близо 30 земеделски производители с трактори излязоха на входа на Айтос и спряха движението на колите. Протестиращите и правителството не са постигнали споразумение за разпределението на субсидиите за бранша, каза председателят на Областния земеделски съюз Николай Киров.

ОЩЕ: Бивш земеделски министър: Протестите са за политики

Лозарството в България загива, казаха производители от Поморие, който се включиха към протеста днес.

150 млн. лв допълнителна субсидия за лозарите успяха да договорят протестиращите. Очаква се днес работна група в министерството на земеделието и храните за изготви методиката, по която ще се изчислява кой от земеделските производители работи на загуба и кой – не.

Във Врачанско отново е блокиран пътят между Мизия и Оряхово. И днес не се очакват проблеми в трафика заради блокадата. В протеста участват фермери от различни сектори - зърнопроизводство, животновъдство и пчеларство. Те са с малки и средни стопанства и повечето от тях са пред фалит. Протестиращите се надяват да бъде постигнато споразумение с правителството при утрешните преговори.

За трети пореден ден зърнопроизводители във Видин блокираха път пътя към Дунав мост 2.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Скритата власт, за която никой не гласува

Розоберът с рекордно рано начало от 15 години - цветът ще свърши до празниците на розата? (СНИМКИ)

Нов сезон - нова, класическа колекция в магазините на CCC!

До приемане на специален закон пещерите остават при БТС, после ще им ги отнемат

"Гранична полиция" бори мигранския натиск с 40 нови джипа

Веригите настояват за президентско вето върху тавана на надценки за хляба

Вътрешният министър заговори за сигнали за купуване на гласове на изборите

Отиде си журналистът Петър Бочуков

„Грилла е в Билла“ стартира отново с още по-атрактивни оферти

Кой има имен ден днес, 9 май, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com