Земеделие за милиони - с какви схеми се източват субсидиите у нас (ВИДЕО)

15668

Как се източват земеделските субсидии от еврофондовете? Защо на българския пазар има все по-малко българска продукция? И какви са корупционните схеми, които се използват в земеделието? 

Actualno.com реши да разкаже за подобни практики в земеделието. Срещнахме се с режисьора на "Бразди" Олег Ковачев, адвокатът Сева Памукчиева, както и фермер от Северна България, пожелал да запази анонимност. 

Олег Ковачев даде тон с пример - че преди няколко години румънски производител на домати е обяснил, че може и да ги подари. "Печеля по 50 цента на всеки килограм домат само от субсидията", е заявил той. Ковачев също разкри, че човек, произвел в България три милиона килограма ябълки в последните няколко години, сега ги изкоренява, за да засади на тяхно място култура, която се финансира по-добре. Той даде и друг пример: за земеделец, който унищожава посевите си от лозя - става дума за 3000 декара. Причината - няма възвръщаемост поради високите разходи за обирането му. "Така след време нито ще пием българско вино, нито ще ядем български ябълки, а вече отдавна не ядем българско месо, защото хората си изклаха животните", коментира Ковачев. Той допълни, че субсидията, която получават българските производители е в пъти по-ниска от тази, които получават европейските. "Ако нашите получават един долар на килограм да речем, онези получават пет", заяви той. Още: Виртуални овце и кози за милиони - колко са? 

Фермер от Северна България, който помоли екипът ни за анонимност, разкри и няколко типични схеми. "Така наречените големи пасища - при тях парите, които се отделят за плащане от държавата, са доста големи спрямо работата. И с тях има цяла верига от общински служители, както и наематели, които са в обща схема", заяви той. 

"Другият начин за източване на субсидиите е през така наречените разходи за строителни-монтажи работи. Администрацията в България няма капацитет да провери колко бетон е излят, колко надълбоко е изкопана дупката за построяването на съответната сграда, с какво е запълнена. Всичко е на база документи. И така нещо, което може да се направи за 1000 лева, се надписва за 6 000 лв. и по веригата всички вземат част от средствата", допълни той.

Какво представляват т.нар. "виртуални животни" и какви са злоупотребите с тях, вижте във видеото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Станбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com