Зинаида Златанова: Срещата ми с Бекир Боздаг беше протоколна

15926
Зинаида Златанова: Срещата ми с Бекир Боздаг беше протоколна

От турската държава официално искане за стопанисване на вакъфските имоти няма. Моята среща с г-н Боздаг беше преди той да отиде в Пловдив. Това каза пред БНТ вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова.

Златанова уточни, че интерпретациите са много опасно нещо, когато става въпрос за външна политика. Вицепремиерът подчерта, че срещата ѝ с Бекир Боздаг е била чисто по протокол, а не с цел обсъждане на конкретни теми.

На въпрос дали е необходимо политическо решение за имотите, Златанова каза, че тези спорове се водят пред съда, а това място за политическо решение няма. Благодарение на неумели действия на колегите от президентската институция се създаде шум, който не се е случвал друг път при такива международни отношения. Това не е добре, заяви Златанова по повод срещата ѝ с Боздаг.

Външната политика е единна и тя трябва да бъде единна, именно МВнР я организира и тя трябва да бъде организирана от тях. На моята среща присъстваха двама членове на моя политически кабинет, двама дипломати от българското МВнР, като не броим оператора и фотографа на МС, плюс директорът на Дирекцията по изповеданията към Министерския съвет, уточни Златанова.

Срещата беше протоколна, турският министър не постави въпроси, с които да ни изненада с каквото и да било, заяви Златанова. Въпросът с имотите в Турция и в България стои от 1909 година, тоест той тогава е решен. Нищо ново няма тук, каза още вицепремиерът. Според нея интерпретацията на информацията от срещата ѝ с Боздаг е била неточна.

Европейските фондове

Колкото до парите от Европа – вицепремиерът Златанова каза, че новото през следващия програмен период е бъдещата оперативна програма в областта на науката и образованието. За първи път ще имаме такава програма и се надявам тя да даде по-бързо резултат и да имаме добри резултати в областта на образованието, каза още тя.

България е най-бедната държава в Европейския съюз и имаме нужда от инвестиции. Нямаме средства за висше образование. Работим за опростяване на процедурите тук в България, обясни още Златанова. Време е да облекчим бизнеса, каза тя. И сега има средства в ОП "Административен капацитет", ще има и в следващия програмен период, уточни тя. Според нея страната има нужда от справедливост и прозрачност, а това са неща, които с пари не може да се купят.

Едно от хубавите неща, които се случиха през последните две години при моята предшественичка Диана Ковачева, е, че се въведе механизъм за обезщетение на бавното правосъдие. Държавата вече плаща за бавно правосъдие и това има изключително дисциплиниращо действие, припомни министърът на правосъдието. Съдебната система работи в условия, в които работим всички ние. Истината е, че тяхната отговорност е по-голяма и очакванията на гражданите са по-високи, но репутацията им е доста по-ниска, каза още Златанова по отношение работата на съдиите и прокурорите.

От есента ще предложа радикална промяна за участие на гражданите в съдебната власт чрез промяна на статута на съдебните заседатели. Искам народът да влезе в съдебната зала, наистина. Българският съдебен заседател по българския закон е с еднакви права със съдията, категорична е Златанова. Според нея, тази промяна ще позволи всеки български гражданин да може да се впише в регистър и да бъде съдебен заседател. Ще обсъдя да има и случаен принцип на разпределението на съдебните заседатели, както е със съдиите. Така ще отпаднат съмненията за пристрастност и ще донесе повече доверие към магистратите, допълни министърът на правосъдието.

По отношение актуализацията на бюджета Златанова заяви, че както синдикатите, така и бизнесът я подкрепя. Не виждам причина да има проблем по този въпрос, посочи тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество