X
 
 

Борис Бонев с предложение за по-крути мерки срещу мръсния въздух в София

636 1
Борис Бонев с предложение за по-крути мерки срещу мръсния въздух в София
Снимка: Actualno.com
Нови мерки за борба с мръсния въздух в София предлага общинският съветник Борис Бонев.

"В момента най-строгите мерки влизат при стойности на замърсяването от над 200 µg/m3, което е 4 пъти над пределните норми. Не съм съгласен да чакаме въздухът да стане отровен, за да реагираме. Затова и в моето предложение, максималната степен на замърсяване вече е 150 µg/m3 , което е в съответствие и с критериите на Световната здравна организация", заяви Бонев и допълни, че за първи път в механизма влиза и отчитането на замърсяването с още по-опасните ФПЧ2.5 (фини прахови частици), които досега не бяха вземани предвид.  

Нова система от 22 сензора следи въздуха в София

Нова система за мониторинг на качеството на въздуха стартира в столицата от днес. 22 интелигентни сензора, разположени в близост до дей...

"Предлагам промяна и на критериите за въвеждане на "зелен билет", така че да може да бъде въвеждан по-често и навременно, като мярка срещу замърсяването от трафика. Вместо да се налага да дишаме опасен въздух няколко поредни дни, "зелен билет" ще може да се въвежда при прогноза за високи нива на ФПЧ или един ден на замърсяване над 100 µg/m3. За сравнение, в момента този праг е двойно по-висок - 200 µg/m3. Официалните данни показват, че въвеждането му струва на общината едва 17 000 лв. Тази мярка ще привлече и повече пътници в градския транспорт и затова съм заложил и задължение ЦГМ да намали интервалите по основните линии в тези дни", допълни Борис Бонев. 

От "Спаси София" допълват, че предложението на Бонев е в дните с най-драстично замърсяване кметът на Столичната община да може да въвежда напълно безплатен градски транспорт, да ограничава движението на МПС-та, както и да забранява отоплението на твърдо битово гориво в някои части на града.

Общинският съветник предлага при дни с много мръсен въздух кметът да отправя предписания към директорите на училищата да прекратят всички активности на открито - за да не се провокират респираторни заболявания и алергични реакции.

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 5 дена Профил на трол?
    Предлаженията на Бонев са пълни глупости. Не можеш със зелени билети за градския транспорт да накараш хората са слязат от колите си и да се тъпчат като сардели в градския транспорт. Столична Община да въведе повсеместно платено паркиране по всички улици и нерегламентирани паркинги в междублоковите пространство и това ще намали трафика в столицата наполовина и въздуха ще се очисти от фините прахови виж още ›› частици.