БСП се обяви срещу сливането на Центровете за спешна медицинска помощ в София-град и София-област

4043
БСП се обяви срещу сливането на Центровете за спешна медицинска помощ в София-град и София-област
Снимка: БГНЕС

БСП са категорично против сливането на Центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП) в София-град и София-област, предаде репортер на БГНЕС.

На пресконференция депутатът от БСП Корнелия Нинова заяви, че ако бъде закрит дори един спешен център в София-област или се влоши здравеопазването там, БСП са готови да пристъпят към гражданско неподчинение под формата на протести. Народният представител от левицата припомни, че през 2005 г. е имало подобно решение за сливане на спешните центрове, но след сезиране на Конституционния съд, то е било отменено.

Според Нинова решението за сливането на центровете е абсолютно неприемливо. Тя изтъкна, че от 22 общини в София-област, в много от тях има труден и планински релеф, а 248 000 души живеят там. "Вливането ще доведе до влошаването на обслужването на тези хора и качеството на здравеопазването. Нямаме и областна болница в областта, има 6 общински болници в изключително трагично състояние, които не могат да предложат качествено здравеопазване", каза Нинова.

Депутатът от левицата запита как обслужването от страна на спешните екипи ще стане по-бързо предвид това, че пристигането на една линейка от София-град до Копривщица, например вместо от Пирдоп-Копривщица, отнема много повече време. Сегашните центрове за спешна помощ могат да реагират по-бързо и адекватно, отколкото да се пращат линейки от София-град, допълни Нинова и призна, че наистина има нужда от сериозни промени в здравеопазването, но точно тази промяна едва ли ще доведе до по-добро. Не на последно място зад сливането на центровете Корнелия Нинова видя икономически интереси.

Зад мнението на левицата са застанаха и някои 17-те от кметовете на общини в София-област. Така, например, според кмета на Самоков - Владимир Георгиев това решение е изключително ненавременно и неподходящо. "Никой не е потърсил нашето мнение, преди да се подготви този проект. Цели се недостигът на линейки в София-град да се подобри, но не и в София-област", смята Георгиев. За да декларират негативното си становище на пресконференцията бяха още кметовете от БСП в Горна малина, Правец, Антон, Златица и Костенец.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София