Дни на Леда Милева в Детския център на Столична библиотека

3067
Дни на Леда Милева в Детския център на Столична библиотека
Снимка: БГНЕС

На 5 февруари от 10.30 часа ще се именува зала в Детския център на името на Леда Милева, която беше дългогодишен приятел на малките читатели на Столична библиотека и нейния екип.

Изложбата „Детският свят на Леда Милева” представя едни от първите стихотворения на Леда Милева, публикувани в периода 1940-1947 г. в детските списания: „Първи стъпки”,„Прозорче”, „Звънче” и „Детско здраве”. Интерес представлява детската поредица „Мирчо и Немирчо”, която започва да излиза в сп. „Първи стъпки” -1940 г. С „Мирчо и Немирчо“ е поставено началото на българските комиксови герои като илюстрациите към стиховете са на известните художници Никола Тузсузов , Борис Иванов, Стоян Сотиров и Людмила Венова-Христова. В изложбата са показани първите стихосбирки на Леда Милева: „Заю на разходка” (1946) ,„Няма време” (1949) и някои от последните като „Кънки на колелца”, представена в Столична библиотека от писателката по повод нейната 90-годишнина през 2010 г., както и фотоси от срещите на поетесата в библиотеката в периода 2000-2010 г. и нейните послания към малките читатели.

Изложба представя част от книжовното наследство на Гео Милев

Изложбата представя част от книжовното наследство на Гео Милев, съхранено в Столична Библиотека. „Човека преди всичко. Духът е чо...

В богатата програма на Дните на Леда Милева са включени интересни инициативи и арт ателиета за деца, посветени на творчеството на голямата детска писателка.

Паметна вечер в Столична библиотека

Столична библиотека заедно с ДА „Архиви“, Българският П.Е.Н. център,Съюз на българските писатели , Международната фондация „Гео Милев“,издателство „Захари Стоянов“ организират паметна вечер,посветена на стогодишнината на Леда Милева, която ще се проведе на 5 февруари 2020 г. от 18 часа в Американския център на библиотеката.

Свои спомени за голямата поетеса ще разкажат Георги Константинов, Здравка Евтимова, Иван Гранитски, Бойко Ламбовски, проф. Михаил Неделчев, родственици на Леда Милева .

Започва Празникът на минералната вода в Банкя

В събота в столичния район Банкя започва традиционният Празник на минералната вода. Библиобусът на Столична библиотека ще зарадва малки...

Държавна агенция „Архиви" ще представи документална изложба с ценни експонати и артефакти от личния фонд на Леда Милева. Всички експонати се показват за първи път пред публика:оригинални документи , уникални ръкописи и снимки с бележити творци и публични личности ,международни награди и отличия, лична кореспонденция, книги с автографи и преводни издания на писателката. Един от най-емблематичните артефакти е малката тетрадка с първите стихове, написани от Леда Милева на 9 години(февруари 1929) като „Зимен сън” и др. Ще бъде прожектиран документален филм за Леда Милева на нейния племенник проф. Андрей Аврамов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Скандали в БСП-София: Кой ще е председател на групата в СОС?

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София