Един месец Васил Терзиев кмет на София: Няма пари, имаше размирици

10172
Един месец Васил Терзиев кмет на София: Няма пари, имаше размирици
Снимка: БГНЕС

Кметът на София Васил Терзиев публикува отчет за работата си след изминаването на един месец от сядането му на кметския стол. Той разгледа различни проблеми, които е срещнал през последния месец, както и участта, която очаква столицата, ако утре - 18 декември, Столичният общински съвет за пореден път не си избере председател.

Финансовите проблеми на столицата

Основна и най-важна част от отчета на Терзиев е финансова и разкрива, че общината няма налични средства за разплащане по големите инфраструктурни проекти - изграждането на канализацията и ремонтните дейности в двете зони в центъра на София, Зона 2 и 4.

"Европрокуратурата вече води досъдебно производство за нарушения на предишните управляващи по последните два споменати проекта, а моят сигнал за начина на възлагане и други нарушения, в началото на ноември беше присъединен към досъдебното производство на Европейската прокуратура. Ние, вече в ролята на новите стопани в общината, ще съдействаме за изясняване на фактите, защото е важно нарушенията да бъдат разследвани и при тяхното доказване, наказвани.... Междувременно над 10 млн. лв. финансови санкции са наложени на общината за проекти на обща стойност 46.7 млн. лв за "нарушения в документацията за обществени поръчки". Ако се питате, кои са тези проекти - това са "ремонта на ремонта на ремонта", пише Терзиев. Той визира договорите с различни фирми, сключени от Столична община през последните години, по които бяха наложени седем корекции на обща стойност от над 10 милиона лева. Прочете още: След ремонта на ремонта в центъра: Глоби за милиони за Столична община

Протестът срещу БФС, снегът и чистотата

Снимка: БГНЕС

Васил Терзиев отбеляза още, че след размириците на феновете при протеста им срещу БФС и Борислав Михайлов през ноември, столицата е била изчистена до сутринта на следващия ден. Той обяви, че общината все пак ще предостави записи от протестите, без да нарушава закона. По темата: АЕЖ: Столична община крие видеозаписите от кървавия протест срещу БФС

Първият сняг не е изненадал особено екипите на Столична община според думите на Терзиев, който пише, че градът не е бил блокиран заради денонощната работа на екипите, а почистването на падналите от обилния сняг клони продължава и до днес.

Терзиев обяви, че София заслужава да бъде чиста и не бива да се допуска криза с боклука в столицата. Той предупреди, че ако няма работещ СОС, София ще се чисти по план-сметката от 2021 г.

Още: Директорът на столичния завод за боклук отчете първата си седмица на поста

Липсващата коледна украса и арт инсталациите

Според Терзиев дървените талпи пред столични училища на ул. "Цар Шишман" не са част от коледната украса на града, а "наследено лошо управление, възлагане и строителство". "Като казах украса - да, тази година украсата в града закъсня. Защо? Защото се оказа, че част от украсата е свалена от стълбовете и други административно озадачаващи открития. Справяме се. За три седмици успяхме да свършим това, за което предишните управници са имали 2 месеца. Следващата година ще е по нов начин - ще включим всички заинтересовани страни в дискусия как София да има своя визия и дух. За да изберем най-доброто за града заедно.", пише в отчета си във Facebook Терзиев.

Последен призив към всички партии в СОС

Снимка: БГНЕС

Още: Георги Георгиев: Най-голямата група в СОС да намери мнозинство, за да бъде избран председател

На финала на своя отчет кметът на София се обърна към всички общински съветници в СОС с призив най-после да се избере председател, за да може общинският съвет да проработи: "Уважаеми колеги от ГЕРБ,

Опит имате. Не бяхте ли вие тези, които отричаха отрицанието?

Уважаеми колеги от БСП,

Да не позволяваме на разговора за миналото да попречи на работата за бъдещето. Кое ви е по-важно: 1 паметник или 1 млн. живота в София? Искате ли София да е гостоприемна за софиянци, искате ли крайните квартали да не са втора категория, искате ли по-справедливи условия на труд?

Уважаеми колеги от ПП-ДБ (СС), месеци наред показвахме и доказахме, че различните мнения и позиции са богатство и винаги има път напред със съгласие и баланс, защото по-важни са резултатите, които софиянци очакват. Покажете как се прави.

Уважаеми колеги от ИТН, Възраждане и Синя София, не вярвам, че има малки партии, както и не вярвам, че има малки хора.

В понеделник всички общински съветници са длъжни да защитят един единствен интерес - този на софиянци."

Още: Терзиев: София има нужда от широка коалиция в Общинския съвет

Един мой месец. Нидерландия каза “Да” на България в Шенген. Поздравления на правителството. Пример за всички, как една...

Posted by Васил Терзиев on Saturday, 16 December 2023

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

"30-годишен юбилей": Кметът на Самоков поздрави ръководителя на вокална група "Медени звънчета"

Георгиев: Новата организация на движението по бул. "Витоша" и "Патриарха" е незаконна (ВИДЕО)

ИПБ: МВР не е предупредило за опасност при новата организация на движение в София

СДВР: Новото движение и паркиране в центъра на София е незаконно

Съгласувана ли е с МВР новата организация на движението в центъра на София?

Зам.-кмет за промените на бул. „Витоша“: Искаме да свалим велоалеите от тротоарите и да ги положим на пътното платно

Борис Бонев за промените по "Патриарх Евтимий": Отчитам някои пропуски

Няма да се върне старата организация на движение в центъра, закани се зам.-кмет на София

Дебат за движението по "Патриарха": Кмет на ПП-ДБ поиска връщане на старото положение

Премахват опасни дървета около храма "Св. Александър Невски"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София