"Екоравновесие" не уточнява изрично за какви дейности разходва пари

5816
"Екоравновесие" не уточнява изрично за какви дейности разходва пари

Липса на системни действия за контрол на популацията на бездомни, домашни, дворни и кучета от строителни обекти и рискови квартали, залавяне и задържане в приютите на голям брой вече кастрирани животни, водещо до високи разходи и ниска ефективност на дейността, пълна липса на прозрачност и съвместни действия с гражданските организации и доброволците, лоши условия, пренаселеност и висока смъртност в общинските приюти, са част от критиките към работата на ОП "Екоравновесие", изпратени на вниманието на столичния кмет Йорданка Фандъкова от общинския съветник на ДСБ Марта Георгиева.

По мнението на Георгиева, финансовият отчет на „Екоравновесие“, не помага за формирането на реална представа за структурата на разходите по дейността. Разходите са отчетени в обобщен вид, а не по бюджетни пера, както изискват стандарите на бюджетното счетоводство, без да са систематизирани акуратно. „Например отчетът не дава яснота относно разликата между издръжката от 1 021 768 лв. и усвоените пари от ОП ”Екоравновесие” в размер на 1 657 380 лв. през 2014 г. Тази разлика възлиза на 635 612 лв., които не са отчетени”, обръща внимание Марта Георгиева.

5 хил. бездомни кучета са хванали от "Екоравновесие" за година

4 987 безстопанствени кучета са заловени на територията на Столична община за 2012 г. Това съобщи по време на брифинг Манол Нейков, дир...

Георгиева обръща внимание на тревожния факт, че е налице негласна промяна на политиката на Столична община, в противоречие със Закона за защита на животните и Програмата за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на Столична община 2012-2016, които изискват прилагането на метода „Кастрирай и върни“. След като през предходните две години 70% от животните са били кастрирани и връщани съгласно Програмата на СО, през 2015 г. повече от половината заловени кучета са задържани в общинските приюти без обективна причина.

От докладите на "Екоравновесие" става ясно, че 25% от всички заловени през 2015 г. кучета са били вече обработени по общинската програма. Месечните разходи на предприятието, според информацията от неговите доклади, разделени на броя на заловените кучета, възлизат на най-малко 300 лв. на куче на месец. Това прави повторното (и многократното) залавяне на вече кастрирани животни и необоснованото задържане на голяма част от тях в приютите, изключително скъпоструваща и неефективна мярка. „Така общинските средствата за едно животно стават непроследимо колко стотици левове, а на улицата се освобождава ниша за свободно размножаване на неовладяния приток от нови животни“, убедена е Марта Георгиева.

На фона на високите разходи на общинското предприятиe, ниската ефективност и компетентност на работата му се доказват и от високата смъртност в приютите. Според направения от Георгиева анализ на докладите, през 2015 г. смъртността достига 40%, което е 20 пъти повече от средната в европейските приюти (при еталонни норми в ЕС на ДогсТръст , Великобритания от 1.4 – 1.9% годишна смъртност).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София