X
 
 

Фандъкова пак отрече да е обещавала да няма по-високи данъци

2352 7
Фандъкова пак отрече да е обещавала да няма по-високи данъци
Снимка: БГНЕС
"Никога в кампанията не съм казала, че няма да се увеличават или да се променят данъците. Това е категорично. Нещо повече, когато коментирахме въпросите с чистотата на въздуха коментирахме непопулярни мерки. Много от хората обещаваха много неща и категорично казаха, че няма да се вдигат данъците." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в интервю за bTV.

Какво точно каза Фандъкова за данъците в предизборната кампания - припомнете си в този материал!

Коли като пешеходци: В центъра на София автомобилите се движат с 5 км/ч

Скоростта на движението на колите в центъра на София достига тази на пешеходец в пиковите часове. Това става ясно от анализ за транзитн...

"Старите и по-мощни автомобили да плащат повече е едно от предложенията, които правя и които ще бъдат обсъждани в рамките на месец в Столичен общински съвет. Ще бъдат подложени на обществено обсъждане. Има политически сили, които се дърпат. Чух колегите от Демократична България, които не само говорят за това, че трябва да се увеличават данъци, а че трябва да се намаляват данъците на по-чистите автомобили. Да, това е логично, но трябва да е ясно, че колегите проявяват или некомпетентност или лицемерие. Данъците за най-чистите автомобили са на долната граница по закон и те не могат да бъдат намалявани, но ние не предлагаме тяхното увеличаване", допълни още тя.

"Мерки за справяне с въздуха бяха коментирани непрекъснато. За сделките с имоти не сме коментирали. Много ясно казахме, че искаме да се увеличат средствата за работа в кварталите. Аз обявих очакваме от покачването с 0.5 на този данък на сделки, които човек средно прави веднъж или два пъти в живота си. Това е този данък", каза още кметът на София.

По думите ѝ трябва да е ясно, че "не предлагаме да бъдат променяни основните данъци такси. Това са данъците за жилищните блокове на хората и битовите отпадъци. Трябва да има ясна воля и ясна посока в развитието на града.

"Сега е срокът за промяна в местните данъци и такси. Чистотата на въздуха и работата в кварталите бяха най-важните задачи, за които коментирахме всички по време на предизборната кампания. Това са съм заложила в моята кампания, това очакват и хората. Това се постига с воля и със средства. Има много ясен график за работа в Общината и срокът е до края на тази година. Трябва да сме наясно, че когато говорим, че искаме по-чист въздух трябва освен насърчителни мерки да сме готови да предприемем и не толкова популярни. Старите автомобили трябва да плащат по-големи данъци от тези, които незамърсяват.", каза още Фандъкова.

Фандъкова допълни още, че първото нещо, което е направила в новия си мандат е да внесе в Министерство на регионалното развитие първия пакет от предложения за промени в законодателството във връзка с намаляване на презастрояването.

18 млн. лева приходи се очакват от данъка за МПС в София

"В пари очакванията са 18 млн. лева да има допълнителни приходи от данъка за моторните превозни средства и около 20 млн. лв. от данъка ...

Политически обяснения за автомобилния данък

Няма официално отговор. Така общинският съветник от ГЕРБ адвокат Георги Георгиев коментира дали столичната кметица Йорданка Фандъкова пое ангажимент да не вдига местните данъци и такси в предизборната кампания в дебат по Нова телевизия на 17 октомври. Георгиев обясни, че от ГЕРБ поели ангажименти точно в кампанията и трябвало да ги изпълнят, докато обясняваше как в предишните мандати била вдигната събираемостта. Той даде пример с идеята за довеждащия транспорт до метростанциите, който ще струва пари и за който „Спаси София” вече отправи критики – вижте какви в този материал!

Същевременно лидерът на БСП София Калоян Паргов каза, че "очевидно сурва-сурва Нова година дойде по-рано за софиянци". И напомни, че Мая Манолова категорично пое ангажимент да не вдига местните данъци, ако спечели, като не спечелила на косъм.

Георгиев обясни и, че автомобил с до 100 конски сили мощност не му се променя данъка, но спрямо мощността, не екокомпонентата. И именно това беше аргументът, че се компенсира коефициентът на Евро 4 като по-замърсяващ от Евро 3, а освен това по закон не можело да се вдигат данъците над определена граница, с случая при Евро 4. При Евро 5 и Евро 6 няма да има промяна, но само за екокомпонентата – за мощността се гледа отделно.

ЕК дава 94 млн. евро за централа за енергия от отпадъци в България

Европейската комисия одобри близо 94 милиона евро за високоефективна централа за комбинирано производство на енергия от отпадъци в Бълг...

Какъв точно е принципът на работа на формулата за изчисление на автомобилния данък – вижте примера от Бургас в този материал! Изчисление можете да направите ТУК!

Как беше приет законът за по-високите данъци за автомобили – припомнете си в този материал!

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 6 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Черна пелена е покрила България и бавно унищожава земята и народа ни… Когато те управляват малоумни некадърници, няма невъзможни за въображението неща!
 • Анонимен 5 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  "...от тези, които незамърсяват." ?! А бе, в този "журналистически" сайт няма ли редактори?! Поне вие си четете писанията!
 • Анонимен 4 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Тъпи същества, ей! Дори лексиката на любимия си идол “фон Правец” не могат да налучкат! Данъците няма да се променят, да се вдигат пък – съвсем! “Ще се привеждат в съответствие с все по-нарастващото благосъстояние на трудещите се…” Ама то не е само да му се кланяш на паметника и китки да полагаш! Четете бе, борсуци! За какво се е трепАл и пОтил бае ви Тодар цели 32 тома да изпише?!
 • Анонимен 3 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Караме стари коли по принуда,а не за кеф.Платихме за реакторите на Параванов,платихме и неустойки,плащаме най-скъпия газ в Европа,който ни натресе Р.Овч.Сега ще плащаме газопровод за Сърбия,за да угодим на СССР и ударим Украйна.Как тогава да имаме пари за що-годе читави коли.А и колите,които караме в момента са пъти по добри от Москвичите на Й.Ф.
 • Анонимен 2 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  "Езикът е кучка. Особено ако го използват, за да те манипулират. Ето ви кристалния пример: на въпрос на Виктор Николаев "ще вдигате ли данъците и таксите", Фандъкова отговаря, че "досега, десет години не сме ги вдигали и това е възможно благодарение на добрата събираемост..." Защо смятам, че Фандъкова тогава излъга, а днес маже? Представете си ситуацията, в която на един човек му предлагат циг виж още ›› ара, а той отговаря "досега не съм пушил и това е възможно благодарение на силната ми воля". Какво казва този човек? Не казва ли, че е непушач и, че няма да изпуши предлаганата му цигара? Това ли казва? Има ли съмнение у някого, че този отговор означава, преведено на по-директен език, "благодаря, но аз съм непушач"... Ако се окаже, че след 15 минути виждате човека да си дърпа от цигарката и го попитате, "ама нали каза, че не пушиш" и той ви отговори "намери ми цитат, в който твърдя, че съм непушач", ще имате ли основание да обявите въпросния човек за лъжец или не? А сега ми отговорете, излъга ли Фандъкова?"Асен Генов Току-що ·
 • Хак им е ! 1 Хак им е ! преди 2 седмици Профил на трол?
  Ами Свекървата на Мафията да дере софиянци на живо, та дано да втасат за какво са гласували за ГЕРБ !
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Такива управници трябва да бъдат застрелвани ....престъпници
  : 1 !
Тервел Пулев прегази Дешон Уебстър и вдигна титла пред пълна зала "Колодрума"
Тервел Пулев прегази Дешон Уебстър и вдигна титла пред пълна зала "Колодрума"

Медалистът от Олимпийските игри през 2012 година в Лондон Тервел Пулев реализира най-големия си успех на професионалния ринг. В  зала "Колодрума"...

Седмичен хороскоп за 16-22 декември
Седмичен хороскоп за 16-22 декември

Овен Тази седмица започнете на чисто. Идва края на годината и е добре да се отървете от някои неща, като съжалението, желанието за мъст, обвиненията...

Последно в Актуално