Фандъкова пак отрече да е обещавала да няма по-високи данъци

4250
Фандъкова пак отрече да е обещавала да няма по-високи данъци
Снимка: БГНЕС

"Никога в кампанията не съм казала, че няма да се увеличават или да се променят данъците. Това е категорично. Нещо повече, когато коментирахме въпросите с чистотата на въздуха коментирахме непопулярни мерки. Много от хората обещаваха много неща и категорично казаха, че няма да се вдигат данъците." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в интервю за bTV.

Какво точно каза Фандъкова за данъците в предизборната кампания - припомнете си в този материал!

Коли като пешеходци: В центъра на София автомобилите се движат с 5 км/ч

Скоростта на движението на колите в центъра на София достига тази на пешеходец в пиковите часове. Това става ясно от анализ за транзитн...

"Старите и по-мощни автомобили да плащат повече е едно от предложенията, които правя и които ще бъдат обсъждани в рамките на месец в Столичен общински съвет. Ще бъдат подложени на обществено обсъждане. Има политически сили, които се дърпат. Чух колегите от Демократична България, които не само говорят за това, че трябва да се увеличават данъци, а че трябва да се намаляват данъците на по-чистите автомобили. Да, това е логично, но трябва да е ясно, че колегите проявяват или некомпетентност или лицемерие. Данъците за най-чистите автомобили са на долната граница по закон и те не могат да бъдат намалявани, но ние не предлагаме тяхното увеличаване", допълни още тя.

"Мерки за справяне с въздуха бяха коментирани непрекъснато. За сделките с имоти не сме коментирали. Много ясно казахме, че искаме да се увеличат средствата за работа в кварталите. Аз обявих очакваме от покачването с 0.5 на този данък на сделки, които човек средно прави веднъж или два пъти в живота си. Това е този данък", каза още кметът на София.

По думите ѝ трябва да е ясно, че "не предлагаме да бъдат променяни основните данъци такси. Това са данъците за жилищните блокове на хората и битовите отпадъци. Трябва да има ясна воля и ясна посока в развитието на града.

"Сега е срокът за промяна в местните данъци и такси. Чистотата на въздуха и работата в кварталите бяха най-важните задачи, за които коментирахме всички по време на предизборната кампания. Това са съм заложила в моята кампания, това очакват и хората. Това се постига с воля и със средства. Има много ясен график за работа в Общината и срокът е до края на тази година. Трябва да сме наясно, че когато говорим, че искаме по-чист въздух трябва освен насърчителни мерки да сме готови да предприемем и не толкова популярни. Старите автомобили трябва да плащат по-големи данъци от тези, които незамърсяват.", каза още Фандъкова.

Фандъкова допълни още, че първото нещо, което е направила в новия си мандат е да внесе в Министерство на регионалното развитие първия пакет от предложения за промени в законодателството във връзка с намаляване на презастрояването.

18 млн. лева приходи се очакват от данъка за МПС в София

"В пари очакванията са 18 млн. лева да има допълнителни приходи от данъка за моторните превозни средства и около 20 млн. лв. от данъка ...

Политически обяснения за автомобилния данък

Няма официално отговор. Така общинският съветник от ГЕРБ адвокат Георги Георгиев коментира дали столичната кметица Йорданка Фандъкова пое ангажимент да не вдига местните данъци и такси в предизборната кампания в дебат по Нова телевизия на 17 октомври. Георгиев обясни, че от ГЕРБ поели ангажименти точно в кампанията и трябвало да ги изпълнят, докато обясняваше как в предишните мандати била вдигната събираемостта. Той даде пример с идеята за довеждащия транспорт до метростанциите, който ще струва пари и за който „Спаси София” вече отправи критики – вижте какви в този материал!

Същевременно лидерът на БСП София Калоян Паргов каза, че "очевидно сурва-сурва Нова година дойде по-рано за софиянци". И напомни, че Мая Манолова категорично пое ангажимент да не вдига местните данъци, ако спечели, като не спечелила на косъм.

Георгиев обясни и, че автомобил с до 100 конски сили мощност не му се променя данъка, но спрямо мощността, не екокомпонентата. И именно това беше аргументът, че се компенсира коефициентът на Евро 4 като по-замърсяващ от Евро 3, а освен това по закон не можело да се вдигат данъците над определена граница, с случая при Евро 4. При Евро 5 и Евро 6 няма да има промяна, но само за екокомпонентата – за мощността се гледа отделно.

ЕК дава 94 млн. евро за централа за енергия от отпадъци в България

Европейската комисия одобри близо 94 милиона евро за високоефективна централа за комбинирано производство на енергия от отпадъци в Бълг...

Какъв точно е принципът на работа на формулата за изчисление на автомобилния данък – вижте примера от Бургас в този материал! Изчисление можете да направите ТУК!

Как беше приет законът за по-високите данъци за автомобили – припомнете си в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Промени в движението в София за Гергьовден

Инсталацията за горене на RDF на Топлофикация София е де факто незаконна

Великденска украса се появява в София на четири ключови локации

Авария остави без вода два столични квартала

След игра в Южния парк: Махнаха15 кърлежа по тялото и дрехите на дете

Как общинско дружество се превърна в черна кутия?: Терзиев след одита в ЦГМ

Балетна школа в Самоков отбеляза половин век с авторски танцов спектакъл

Галерия с детски рисунки на тема „Великденски шарки. Любов и възкресение“ бе открита до новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

"Топлофикация София" започва отчитане на уредите

Деца от Самоков се включиха в кампанията на общината за засаждане на цветя (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София