Фандъкова: Ще възстановим злополучния шадраван на пл. "Славейков"

2132
Фандъкова: Ще възстановим злополучния шадраван на пл. "Славейков"
Снимка: БГНЕС

"Можем да пристъпим към възстановяването на злополучния шадраван на пл. "Славейков". Това каза пред журналисти в Министерския съвет кметът на София Йорданка Фандъкова, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

"Проектът за облагородяване на центъра на столицата включва две зони – зона 2 и зона 4. Най-напреднали сме по отношение на избор на изпълнител за ул. „Граф Игнатиев“. Там очаквам до края на следващата седмица да бъде избран такъв. Конкурсът за другата зона тепърва предстои да се прави. По ул. „Граф Игнатиев“ се предвижда полагане на гранитна настилка, изцяло пешеходна зона със запазване на трамвайното движение двупосочно", обясни Фандъкова. По думите ѝ ще се запази постоянният книжен пазар, но с много по-добър изглед.

Борисов поиска скъпа зона за коли в центъра на София

Премиерът Бойко Борисов предложи на Столична община да направи скъпа зона за автомобили в центъра на София. Според него, който иска да...

"На определени зони на площада ще се разположат само търговци на книги, без учебници, без кашони. Това е специално мое изискване, за да има по-добър вид. От друга страна това наистина е едно културно пространство и затова съм привърженик на оставането на постоянен книжен пазар и също така възстановяването на злополучния фонтан. Приключиха всички съдебни дела и можем да пристъпим към неговото възстановяване", коментира кметът на София.

"За другата зона – там, където има жълти павета, ще си останат жълти павета. Там, където са гранитни, ще останат такива. Много тежка зона е цялостната подмяна на ВиК системата. Най-напред и на ул. „Граф Игнатиев“ още напролет трябва да влезе „Софийска вода“, за да подмени канализацията и водопровода. Същото ще се случи и в зоната около „Св. Александър Невски", добави Фандъкова.

Според нея ремонтите няма толкова много да са свързани с проблеми в движението, защото на ул. „Граф Игнатиев“ и в момента в по-голямата част няма движение. „Ще има затруднение в спиране на трамвайното движение в периода на строителство. Ще има промяна в движението на хората, които ползват трамваите по ул. „Граф Игнатиев“. Това ще бъде най-голямото неудобство. По отношение на автомобилното движение, няма да има съществено затруднение. Канализацията може би там е на 100 години“, каза още Йорданка Фандъкова.

Припомняме, че през 2005 г. 34-годишен мъж загина, поразен от ток в шадравана на площад "Славейков". Инцидентът стана късно вечерта около 23.00 ч.

София получи 151 млн. лева от правителството за ремонти в центъра

Кметът на София Йорданка Фандъкова е подписала договори с Министерството на регионалното развитие и благоустройството, с които общината...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

"Оправяме чужди грешки": Започна поредното пренареждане на жълтите павета

Преместват натоварена ключова спирка на автобусните линии 94 и 102 в София

Забележка към Хекимян за мигрантите: Разберете, управлението ви свърши

Не е готова експертизата по делото за местния вот в София

Променят маршрута на тролей 1 до 11 април

Работещите в метрото на протест, засега влаковете се движат нормално

Васил Терзиев: Наложително е да има заместник-кмет по сигурността на София

СДВР отчете спад на престъпността

София ще има зам.-кмет по сигурността

В "Метрополитен" недоволни как се разпределят парите за по-високи заплати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com