Георги Господинов гостува в Художествената галерия в Самоков

1420
Георги Господинов гостува в Художествената галерия в Самоков
Снимка: Община Самоков

Георги Господинов гостува в Художествена галерия “Проф. Васил Захариев” в Самоков. Много хора бяха изпълнили залите на галерията, за да се срещнат с носителя на една от най-престижните награди за литература - „Букър”. Господинов с неговото „Времеубежище” ни кани да поговорим за света от вчера и света утре. В търсене на своето място в пространството, всеки от нас го търси там, където се чувства сигурен, независимо в кое темпорално измерение е то. „Но ако си на вярното място, времето е друго. Ако си във вярното време, мястото е различно. Нелечимо.”

Директорът на Исторически музей Самоков - Веселин Хаджиангелов откри срещата като изказа своята благодарност към писателя за цялото му творчество, защото според него “Времеубежище” е обучение за значението на паметта, за това колко е важно да се върнем на правилното място в правилното време. Както казва самият творец „В крайна сметка и писането идва, когато човек е усетил, че паметта не стига.”

Георги Господинов сподели, че е изумен от големия брой присъстващи и благодари на всички организатори, гости, на преводача на “Времеубежище” Анджела Родел, която също бе на срещата. Той започна представянето на книгата си с това, че романът е част от всичките му произведения, свързани с паметта досега. Една събирателна, която цели да преведе читателя през една идеализирана носталгия, в търсене на миналото, чрез погледа от бъдещето.

Модераторът на събитието сподели, че е много хубаво, когато човек вижда пълна зала с хора, които обичат книгата и чудото на словото. Не пропусна да поздрави организаторите на Международния джаз фестивал “д-р Емил Илиев” и Община Самоков за това, че срещата е именно в мястото, където е съхранена паметта на Самоков, а именно - в Художествената галерия. Тя припомни, че “Времеубежище” се появява през 2020г. - когато всички са затворени вкъщи и е момент, ч който си дават сметка какво се случва, защо се случва и какво предстои да се случи, ако не се вземат поуки.

Преводачът на романа “Времеубежище” Анджела Родел сподели, че горда от оказаната й чест да направи този превод и в същото време за нея е било огромно предизвикателство, защото Георги Господинов използва много пластове на българския език в творението си. „Сякаш това не беше един език, а много езици, в тяхната многопластовост и специфика”

За заслугите си, Георги Господинов и Анджела Родел бяха наградени от д-р Татяна Илиева със специална награда „Д-р Емил Илиев”, която от тази година вече се връчва под егидата на Министерство на културата..

Директорът на Международния джаз фестивал “д-р Емил Илиев” - Татяна Илиева благодари на Община Самоков за любезното домакинство и сподели, че по време на фестивала се провеждат срещи на обществеността с дейци на културата, науката и изкуството - с хора, които дават повод за национална гордост, като Георги Господинов.

Веселин Хаджиангелов подари на Георги Господинов литография, посветена на 200-годишнината от рождението на Станислав Доспевски. „Станислав Доспевски е личност с европейско значение за своето време така, както Вие за нашето”.

Накрая писателят повече от час раздава автографи на своите почитатели.

Още: В Сарафската къща в Самоков се проведе изложба на избрани творби

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Промени в движението в София за Гергьовден

Инсталацията за горене на RDF на Топлофикация София е де факто незаконна

Великденска украса се появява в София на четири ключови локации

Авария остави без вода два столични квартала

След игра в Южния парк: Махнаха15 кърлежа по тялото и дрехите на дете

Как общинско дружество се превърна в черна кутия?: Терзиев след одита в ЦГМ

Балетна школа в Самоков отбеляза половин век с авторски танцов спектакъл

Галерия с детски рисунки на тема „Великденски шарки. Любов и възкресение“ бе открита до новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

"Топлофикация София" започва отчитане на уредите

Деца от Самоков се включиха в кампанията на общината за засаждане на цветя (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София