Георгиев: Стартира разширението на метрото през "Слатина", въпреки кабинета на ПП (СНИМКИ и ВИДЕО)

3330
Георгиев: Стартира разширението на метрото през "Слатина", въпреки кабинета на ПП (СНИМКИ и ВИДЕО)
Снимка: ГЕРБ

В понеделник започна изграждането на столичното метро от Военна академия през "Слатина" и "Гео Милев" до бул. "Цариградско шосе", като проектът включва общо 6 километра и 6 нови станции.

"С г-жа Фандъкова и колегите ми съветници от ГЕРБ-СДС водихме тежки битки за осъществяването на този проект. Разширението на метрото е изключително важно за града, затова в миналия общински съвет взехме всички необходими градоустройствени решения и намерихме финансиране, за да може 75 000 софиянци да ползват новата част от Линия 3. Благодаря и на главния архитект Здравко Здравков за усилията и активната работа", написа в социалните мрежи общинският съветник от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев.

По думите му това се е случило въпреки "наказателната акция" на правителството на "Продължаваме промяната", които, по думите му, са отрязали финансирането на метрото за Слатина от Плана за възстановяване и устойчивост. "И въпреки отказа на колеги от групата на Демократична България в СОС да гласуват с нас финансирането на метрото през март, 2022 г. все пак и без техните гласове успяхме да приемем Решение 169 от 24.03.2022 за дългосрочен заем от Европейската инвестиционна банка", пише още Георгиев, който е и бивш председател на Столичния общински съвет.

 

Народният представител от ГЕРБ е бил изненадан от реакцията на кметът на "Слатина" Георги Илиев, който, според Георгиев, не е защитил метрото в съвета при гласуването на финансирането.

Още: Терзиев: Бяха трудни няколко дни. Разбирам нетърпението на софиянци да видят всичко работещо

"Успяхме със собствени сили и привлечено финансиране да гарантираме изпълнението на проекта, за да може наследникът на г-жа Йорданка Фандъкова да прави първи копки само две седмици след встъпването си в длъжност. Не заради "копките" като управленско постижение, а в името на гражданите", казва още Георгиев.

Според данните новият участък е с дължина 6 километра и ще има 6 метростанции. Той ще минава през ж.к. „Слатина” и достига до бул. „Цариградско шосе” при Окръжна болница. Първата копка днес се състоя на бъдещата станция 5 на бул. „Асен Йорданов“ (срещу зала „Арена София“).

Още: Георги Георгиев: За първи път от 15 г. план сметката не се обсъжда публично

 

Снимки: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com