ГЕРБ не позволи заплатите от бордове за общински съветници в София да бъдат намалени и след извънредното положение*

9766
ГЕРБ не позволи заплатите от бордове за общински съветници в София да бъдат намалени и след извънредното положение*
Снимка: БГНЕС

Пореден сблъсък между "Демократична България" и ГЕРБ на днешното заседание на Столичния общински съветник (СОС) - този път по темата пари от заплати на общински съветници, които вземат като участници в надзорни и управителни бордове на общински структури

Започна се с предложение на Владислав Панев от "Демократична България" (ДБ), който предложи да бъдат добавени още 1 млн. лева в инструмента, които да дойдат от доходите на общинските съветници, участващи в бордове на общински предприятия (по негови изчисления). По думите на колегата му Методи Лалов, който е водач на групата на "Демократична България" в СОС, става въпрос за месечна работна заплата от 4000 лева и посочи числото 31 общински съветници, в чиито бордове има общински съветници и те вземат възнаграждение.

ДБ поиска участниците в надзорни и управителни съвети да вземат минимална заплата - 610 лв., а спестените пари да са за бизнеса и гражданите на София, като мярката да влезе в сила от 1 юни т.е. евентуално след падането на извънредното положение, но общинският съветник от ГЕРБ Силвия Христова пожела да се спрат заплатите и парите да отидат за самоосигуряващите се хора и за творците, като се заяде с Методи Лалов - как като председател на Софийския районен съд управлявал възнагражденията в съда, както и обществените му поръчки. Христова уточни - 0 лева заплата за всички членове на бордове на общински структури, не само за общински съветници. Става въпрос тези пари, по предложението на ГЕРБ, да отидат в специален общински фонд до края на извънредното положение, но не по-рано от края на май.

Обяснете не на мен, а на гражданите, пуснете кокала, подчерта Лалов, според който 4000 лева месечно се вземат за около 12-15 часа работа. Той каза и, че ще заведе дело срещу Христова, която говори и какви обществени поръчки бил пускал Лалов като председател на СРС.

В крайна сметка ДБ предложи тяхната идея да влезе в сила след края на извънредното положение, когато и да свърши то. Веселин Калановски от ДБ добави, че групата, в която участва, няма нищо против идеята на ГЕРБ за извънредното положение, но говори да има намаление във възнагражденията за участие на общински съветници и в бордове и след края на извънредното положение. А Методи Лалов подчерта, че ДБ подкрепили описаното от Христова в предишна точка от дневния ред.

"Докладът Ви не е правно издържан", настоя Малина Едрева от ГЕРБ. Тя се оплака, че от 2,5 месеца не можело да се попълнят надзорните съвети на общинските структури. Карлос Контрера от ВМРО се съгласи, че докладът на ДБ не е издържан и подкрепи Едрева, че "месеци наред тези важни инструменти на общината не могат да работят, защото колегите от ДБ не търсят консенсус, а конфронтация". И напомни, че по точка 11 от дневния ред вече било гласувано пари от т.нар. Фонд "Солидарност" ще идат за безработните творци на културата. Контрера видя и опит на ДБ да трупа медийни точки по темата.

Почтено е да си признаете грешките и да върнете тези пари на гражданите на София и бизнеса в столицата, заключи Лалов. Ще го напишем по 20 различни начини, по Вашите критерии, ще го оцветим в таблици, добави той. Малина Едрева обаче му опонира, че има проблем с комуникацията и че "това е тема, която предстои да бъде разглеждана и ще бъде разгледана" - когато му дойде времето.

В крайна сметка, предложенията на ДБ не минаха - 30 гласа бяха достатъчни, като 20 бяха в подкрепа на ДБ, а 8 души се въздържаха. * Но тъй като гласовете "за" не бяха 31, а се гласуваше отрицателното становище на водещата общинска комисия т.е. който е "за", не подкрепя предложението на ДБ, последва уточнение с какво да се продължи, тъй като по думите на Карлос Контрера от ВМРО Димитър Антов, също от ВМРО, не бил гласувал, а с неговия глас гласовете биха срещу предложението на ДБ биха станали 31, ако Антов е "против" - затова Контрера поиска прегласуване пак на отрицателното становище на водещата комисия! Това искане беше уважено и резултатът беше 30 гласа против предложението на ДБ, 19 - в подкрепа, а 10 се въздържаха. И отново Антов не можа да гласува - не му излизал прозорец да гласува, като Контрера предложи Антов да се включи в неговия микрофон и да каже как гласува. Последваха няколко опита, заключение "слаб е интернетът на г-н Антов", но накрая той успя да се включи и се възмути как така не му се отчита гласът. Очаквано или не, Антов се присъедини към 30-те гласа и те станаха 31 т.е. предложението на ДБ не стигна до второ гласуване, в което вече гласувалите "за" щяха да се броят в подкрепа на предложението.

А Тома Белев попита защо никой от гласувалите срещу предложенията на ДБ не каза дали е член на борд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Съдът отложи делото за изборите за кмет на София

Спират парното в София

Тестват сирените в София на 1 април

Община Самоков получи финансиране на проект за подмяна на водопроводната мрежа

Започна изкърпването на улиците в Самоков

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Огледаха състоянието на въжения атракцион в Самоков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София