Жители на кв. "Стрелбище" излязоха на втори протест срещу строежа на небостъргач

7173
Жители на кв. "Стрелбище" излязоха на втори протест срещу строежа на небостъргач
Снимка: Actualno.com/Ивайло Ачев

Втори протест на жителите на столичния квартал "Стрелбище" се проведе тази вечер в градинката на при кръстовището на булевардите "България и "Петко Тодоров", предаде репортер на Actualno.com.

Протестът беше насочен срещу инвестиционен проект за строеж на 43-етажен небостъргач. При гражданите дойде омбудсманът Мая Манолова, кметът на район "Триадица" инж. Николай Терзиев и служители на общината. Те обещаха, че ще се борят за запазване на градинката в квартала. Мая Манолова увери протестиращите, че нейният юридически екип ще окаже правна помощ по случая. Припомняме, че преди време Върховният административен съд (ВАС) задължи Столична община да одобри Подробния устройствен план (ПУП) за парцела, изготвен от инвеститора - компанията НИКМИ АД.

Небостъргач в "Стрелбище" изглежда ще има, но ще е по-нисък

С право хората в "Стрелбище" се опасяват от строеж на голям небостъргач. Това заяви главният архитект на София Здравко Здравков, визира...

Според Манолова един от начините да се обжалва е, ако има ненадлежно призовани страни по казуса. Най-вероятно се има предвид общественото обсъждане на ПУП-а. Омбудсманът уточни, че не се е запознала с правните детайли по случая и затова нейният екип ще го разгледа, за да види дали има пропуски, които да отварят врата към обжалване на решението на трета инстанция в съда в подкрепа на Подробния устройствен план (ПУП) на инвеститора НИКМИ.

"Не спете - бдете!", заяви за финал Мая Манолова пред репортера на Actualno.com.

Според хидроинженера Никола Петков, който живее в района, колосалният строеж може да се окаже опасен за околните блокове. Причината - в района има високи подпочвени води и при огромен изкоп, какъвто е необходим за основата на 150 метрова сграда, водата ще бъде "привлечена" към освободеното място. Така има опасност съседните сгради да се подкопаят и да настъпи срутване!

Припомняме, че към момента в София има инвестиционни намерения да се построят общо пет небостъргача – двата на бул. "България", два на бул. "Черни връх" и един на бул. "Цариградско шосе". Т.нар. небостъргач "Парадайс Тауър" е точно на "Черни връх", а проектът е за 215-метрова сграда.

Проект за висока сграда на бул. "България" мина през общинските комисии

Комисията по градоустройство в Столичния общински съвет (СОС) даде разрешение на проект за строителство на небостъргач до бул. "Българи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София