Кметът на Самоков: Направихме инвестиции, от които малкият и средният бизнес, а и самите хора усетиха ефект

10486
Кметът на Самоков: Направихме инвестиции, от които малкият и средният бизнес, а и самите хора усетиха ефект
Снимка: община Самоков

Владимир Георгиев е ĸмeт нa Caмoĸoв oт 2011 г. Той е магистър по право от ЮЗУ „Неофит Рилски“ - Благоевград. Преди да стане кмет е бил общински съветник. Съосновател е на първото адвокатстко дружество в Самоков. Бил е партньор в адвокатско дружество „Вададжийска и Георгиев”. Actualno.com го потърси за интервю, в което да разкаже с какви проекти приключват годината и какво предстои занапред.    

Г-н Георгиев, заработи ледената ви пързалка, спечелихте проект за обновяване на стадиона. Заедно с тези две съоръжения какви са опциите за спорт в Самоков?

Регионът и общината като цяло са много благоприятни за развитието на спорт. Това от години е залегнало като приоритет и политика на общината и ние го следваме. През последните години наистина се направиха доста инвестиции в спортната база - недостатъчно, защото ни се иска много повече. Специално сега, по време на пандемията, с ледената пързалка аз много се надявам да се създаде настроение за коледните празници, предвид това, че децата бяха много време онлайн, затворени вкъщи. Стадионът в Бели Искър и в спортното училище имат нужда от реновация. Инвестирахме в ролбана и в много спортни площадки. Мисля, че посоката, в която сме тръгнал и през Местната инициативна група, с дори не чак толкова много средства, успяхме да подобрим материалната база и това ще се оцени от нашите съграждани.   

Изпълнявате повече от десет инфраструктурни обекта, с кои от тях общината завършва строителния сезон?

Изпълнението на някои от обектите, защото беше доста тежка година за общините и за фирмите, като че ли се засили към края на годината. Някои ги приключихме буквално преди дни, преди да падне снегът. Говорихме за над 120-годишнината на курорта Боровец, но той нямаше изградени водопровод и канализация. Сега на 100% приключихме с тази инфраструктура и можем да се гордеем. Реализирахме доста от ВиК-обектите - за над 1 млн. лв. в селата. Много ми се искаше да асфалтираме улиците, но заради обжалвания не съумяхме тази година, въпреки че в началото й тръгнахме доста добре с асфалтирането. Ще продължим и през следващата. Имаме задача облагородяване на междублоковите пространства по кварталите. Инфраструктурата ни е доста голям приоритет. Виждам, че когато обърнем внимание на хората там, където живеят - улици, градинки, тротоари, това се оценява.

Споменахте за ВиК на курорта Боровец, а имате ли средства за асфалтиране?

Преди два месеца хотелиерите ни поставиха доста сериозен проблем относно пътя от кабинкова линия към Бели Искър. Той е в много тежко състояние наистина, защото там климатичните условия са много сурови, а и през годините само сме кърпили. Нямахме възможност за основен ремонт, защото средствата на общината не достигат за пълноценни инвестиции в града и за 24 села. Но след като ни бе подаден сигналът, аз съм доволен, че ни се отпуснаха средства буквално преди 3 седмици от Министерския съвет за този път. Поради това, че вече има снежна покривка и температурите са ниски, не успяхме да го възложим. Очакваме догодина сериозно асфалтиране. Успоредно с това от капиталовата програма на общината сме заделили средства за пътеки и маршрути вътре в курорта, по които хората да се разхождат, да има фитнеси и беседки.

Коя от европейските програми за общината се оказа най-благодатна, с най-значително финансиране?

Хубаво беше, че общината в частта й за града можеше да кандидатства по ОП "Региони в растеж". По селата направихме няколко улици и водопроводи. Доволен съм, че направихме своята Местна инициативна група, имаме и Местна инициативна рибарска група, с които работим по програми. Вложиха се инвестиции, от които и малкият, и средният бизнес, а и самите хора усетиха ефект. Имаме своите притеснения. Дано и от следващия програмен период успеем да се възползваме успешно, да надградим постигнатото и да убедим самите хора, че има смисъл от участие в тези програми и средствата достигат до тях.     

Получихте от МС правото на управление и стопанисване на античната крепост Цари Мали Град за срок от 10 г. Какви са намеренията ви за нея?

Цари Мали град е много хубав, емблематичен за нас обект. Аз имам афинитет към него, защото по мое време се изгради. Проведохме в партньорства много фестивали и различни мероприятия. Вижда се, че е наистина привлекателен център не само като археология и история. Постепенно около се изградиха и спа комплекси и като цяло живна този район. Идеята ни е да надградим този обект и да продължаваме да правим атракциони около Цари Мали град, за да може близостта до София, Мальовица, Боровец и Белчински бани да накара хората, които идват на почивка, освен да се информират за историята и древността, да получат съответно и духовна храна. Да видят в много атрактивните експозиции там.

Болницата ви как се справя с предизвикателството Ковид-19, успява ли общината да я подкрепя адекватно?

Много тежки години минаха. Говорим си с колеги от други общини, че като че ли този мандат ще премине изцяло под знака на пандемията и трудностите, които тя поражда. А на тези от нас, които имаме общински болници, ни е още по-трудно. Благодарение обаче на доброто й управление, на това, че през годините е имало отношение на Общинския съвет и общината към нея, тя се справя. Ние продължаваме да заделяме средства и да я подпомагаме не само за обновяване на материална база, за кандидатстване по различни проекти с цел обновяване на отделенията, но и за апаратура. Стимулираме млади хора да учат за медицински сестри. Ръководството на болницата има много амбициозна програма да бъде обучителен център. Към настоящия момент от цялата София област най-много ковид-легла се откриха в самоковската болница, включително интензивни. Както навсякъде, и при нас има проблем с лекарите и медицинските сестри, но с много разбиране, с много говорене и поради доброто управление на болницата, колкото и да е трудно, се справяме. Хубаво е, че в навечерието на празниците имаме проекти, с които можем да се похвалим, и ще продължи да се модернизира базата, за да привлечем добри специалисти от София. Защото досега се получава обратното - изтичат специалисти от общинските болници.

Споменахте няколко пъти доброто управление, а то придружено ли е с добро финансово състояние на болницата?

Да. Мога да се похваля, че самоковската болница е от малкото общински, които не са на загуба. Финансовото й положение е добро. 

В ход е процедура за възлагане на Общ устройствен план на общината. При повечето общини плановете са финализирани и влезли в сила, при вас защо чак сега се възлага?

Бяхме затруднени, защото веднъж избрахме изпълнители, които не се справиха в срок. Имаха си техните проблеми и мисля, че като фирми вече не съществуват. Това наложи втори път да обявяваме процедура. Вече имаме избран изпълнител. Мисля, че в най-скоро време ще може да се работи вече по-сериозно. Имайте предвид, че територията ни е доста голяма и разнообразна. Това е сериозно предизвикателство. Вече сме по края и по приемане на Плана за интегрирано развитие на общината. Тези документи са основни, за да може да кандидатстваме по европейски проекти. Аз се надявам следващата година да приключим и с Общия устройствен план.

Имате ли щета от нереализирания предходен договор?

Щетата ни е от това, че и към настоящия момент нямаме приет Общ устройствен план. Споразумение имаме с Министерството на регионалното развитие, за което се радвам, че не само на нас, а и за други общини се преразгледа ситуацията и се даде възможност да прехвърлим средствата за следващата година.

Като почти всички общини в страната и Самоков има проблем с бездомните кучета, вие как виждате неговото решение - в законодателна промяна или друго?

Според мен задължително трябва да има законодателна промяна. И в Националното сдружение на общините непрекъснато алармираме колко задължения и отговорности се прехвърлят на общините без финансово покритие. От много години работим по проблема. На мен не ми се иска да ставаме известни с кучетата, но като всяка работеща община, и тук си имаме своите проблеми. Мога да се похваля към края на тази година, че една сграда, която беше на Българската агенция по безопасност на храните, се прехвърли на общината. Там ще започнем да изграждаме приют, какъвто досега нямахме и какъвто много от защитниците на животните искат да има в нашата община. Аз имам своите притеснения, защото този приют ще се нуждае от съответната издръжка. Ще разчитам много на хората, които имат отношение към животните. Паралелно с това трябва да заговорим с нашите съграждани за регистрацията им, защото много голям процент от домашните любимци не са регистрирани, а тези средства биха ни помогнали.  

Смятате ли да променяте данъците и таксите за догодина?

Както казах, годината беше много тежка. Такава беше и за бизнеса. Изобщо не ми се иска да вдигаме данъци и такси за бизнеса. Единствено, което обмисляме е поради това, че много хора по време на пандемията се насочиха да живеят в селата, по вилните зони. Изкупиха се много имоти, защото могат да работят и учат онлайн. Съответно се повишиха изискванията за по-голяма събираемост на отпадъците. Данъчните оценки, на база на които се сформира такса смет, от десетилетия не са вдигани. В Управителния съвет на НСОРБ непрекъснато говорим с представители на държавата, че това трябва да се промени, че трябва да се промени философията, по която се определя такса смет. Всичко това обуславя намерението ми да предложа на Общинския съвет увеличение само за селата. В останалата част не предвиждаме да се вдигат налозите. Напротив, даже обмисляме да подпомогнем таксиметровия бранш, като остане на минималния данък. 

С какви нагласи влизате в новата година, каква година очаквате?

Аз съм се настроил за доста сериозна работа. Иска ми се на всеки да вдъхна оптимизъм и надежда, че всичко лошо ще отмине и ще се върне един живот, в който можем повече да общуваме, да се срещаме. Важно е да мислим за здравето и да се грижим за него, но и да гледаме напред, да мислим градивно, да кажем и на младите хора, че ще дойдат по-добри времена. Надявам се през идната година да подготвим много проекти не само по Плана за възстановяване, но и по европейските програми от новия планов период, да включим обектите, които сме набелязали. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Фалшива тревога: Сигнал за бомба в столичен мол

Община Елин Пелин отчете достойно представяне по състезание за безопасност на движението

Съдът отложи делото за изборите за кмет на София

Спират парното в София

Тестват сирените в София на 1 април

Община Самоков получи финансиране на проект за подмяна на водопроводната мрежа

Започна изкърпването на улиците в Самоков

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София