Книгите се връщат на площад "Славейков" (СНИМКИ)

2923
Книгите се връщат на площад "Славейков" (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

7 щандове-библиотеки да бъдат сложени под част от перголите на площад „Славейков“ ще гласуват на предстоящото си заседание общинските съветници.

Вносителите на проекта са Николай Стойнев – председател на комисията по икономика и Георги Георгиев – председател на комисията по финанси.

Предложението на изпълнителния директор на „Пазари Запад“ ЕАД Галина Бежанска е новите преместваеми обекти да бъдат проектирани, изработени и поставени за сметка на дружеството. Идейният проект е на арх. Димитър Паскалев, който е част от екипа спечелил второ място в конкурса за проект за реконструкция на Зона 2.

Изделието представлява отваряема и разгъваемаконструкция, предназначена за продажба и съхранение на книги в открити публични пространства. Състои се от две стоманени крила тип врати, окачени на тежкотоварни лагерни панти върху носеща стоманена колона, която се монтира върху бетонов фундамент под настилката.

Над щанда е разположена стъклена козирка, предвидени са и прозрачни водонепромокаеми покривала. Гърбовете на крилата, в които има рафтове за по около 200 тома книги, са прозрачни и изработени от закалено ламинирано стъкло. Щандовете са електрифицирани и с монтирано лъчисто отопление, а при затварянето им се превръщат в осветена експозиционна площ за книгите.

„Идеята на светещите библиотеки е да трансформира познатия щанд за открито продаване на книги в отваряема двукрила библиотека. Библиотеката е истинската форма за съхранение на книги – откакто те съществуват.“, обясни авторът на идейния проект арх. Паскалев.

Идеята е новите щандове-библиотеки да бъдат с дългогодишна експлоатация. Ето защо са предвидени най-високи технологии в избора и обработката на материалите, движещите части и аксесоарите. Първо ще бъде изработен прототип, който ще се монтира на площада и след одобрението му ще се пристъпи към изработката на останалите щандове.

Предвидената максимална цена е до 276 000 лв, като при избора на изпълнител ще се търси най-доброто съотношение между качество и стойност. Според изчисленията „Пазари Запад“ ЕАД ще възвърнат инвестицията си до 2-3 години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Ето кога ще се проведе фолклорният фестивал "Лазарица" в Елин Пелин

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен ден

Паркоместа и велоалеи: Какво става на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша"?

Общински съветник твърди, че е бил нападнат посред бял ден в София

Карлос Контрера: Кризата с боклука на София се задълбочава

Продължава пролетното почистване на Самоков (СНИМКИ)

Променят движението по столичния бул. "Патриарх Евтимий"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com