Къщата на Райна Княгиня в София ще стане музей

9219
Къщата на Райна Княгиня в София ще стане музей
Снимка: Район "Сердика"

Готвят за консервация, реставрация и експониране къщата на Райна Княгиня в София. Четириетажната сграда се намира на ул. „Софроний Врачански“ №119 в ж.к. „Банишора“. Застроената й площ е 95,7 кв.м, а разгъната – 378 кв.м.

Обществена поръчка за целта е обявена от Район „Сердика“ на Столична община, тъй като обектът е частна общинска собственост.

Къщата, в която героинята от Априлското въстание е живяла в последните осем години, е в окаяно състояние. Към момента тя олицетворява в голяма степен трагичния живот на една от най-бележитите българки – ушила знамето на Априлското въстание, първата дипломирана акушерка в България.

 

Обявена е за историческа единична недвижима културна ценност от местно значение през 2016 година. Сградата е и елемент на групова недвижима културна ценност, полумасивна – с каменни основи, тухлени стени и дървен гредоред. Строена е в първите години на ХХ век.

Липсват данни за началото на строежа, планове, записки и каквито и да било други архивни документи за първоначалното й изграждане и последващите достроявания, надстроявания и промени.

Знае се, че Райна Попгеоргиева е живяла в нея от 1909 г. до смъртта си през м. юни 1917 г.

 

Планува се консервация, експониране на сградата, като свидетелство за живота на Райна Княгиня, паметната плоча, обособяване на музей, посветен на нея. Той ще е на първия наземен етаж, ще се оформи градина около къщата с цветна, храстова и дървесна растителност, с подходящи градински елементи.

Парите за превръщането на къщата в музей на Райна Княгиня – 400 000 лева са дарени от Института на свободните изследователи „Хистореон“ (ИСИХ), сред основателите и членовете на който са нейни потомци.

Според ИСИХ къщата в София, в някогашния квартал „Поборниците“ (днес ул. „Софроний Врачански“), е построена от самата Райна Княгиня и в нея тя е живяла със семейството си след Освобождението.

Целта е да се отдаде дължимата почит на българската героиня и мъченица с представяне на целия ѝ живот с нейния всестранен принос и жертвоготовност, както и приноса на нейното семейство и обкръжаващите я личности.

Накратко, първият етаж е предвиден за музейна експозиция на семейството на Райна Княгиня и на синовете ѝ. Ще бъде представено всичко, което е съхранено като семейни реликви и спомени от техните внуци, правнуци и родственици.

Към тази колекция ще се присъединят артефакти, свързани с тях от регионалния музей в Панагюрище и от Националния исторически музей.

Ще се наблегне върху издирване, систематизиране и експониране на документи и артефакти, свързани с други известни и заслужили жители на района, поради което той е получил названието си „Квартал на Поборниците”.

 

Вторият етаж е планиран да се превърне в музейна експозиция, посветена на шопския регион, обхванат от Витоша, Люлин, Стара Планина, Вакарелските възвишения със селищата, намиращи се в тези масиви.

Този своеобразен и изключително интересен ландшафт има древна и богата история и култура, като само археологическите разкопки в кв. "Слатина" и известното ни за „Малката Света Гора”, с десетките и манастири, скитове и руини, като Урвич, Боянската черква, Лозенските и Кремиковските манастири, са феномени от световно историческо и културно значение, сочат от института.

 

Всичко - бита на шопите, на майсторите и на обикновените строители, на дарителите и на зографите, може да бъде показано със средствата на съвременните комуникации – в скици, снимки, видео, макети, 3D модели и др. На третия етаж, според проекта, ще се помещава библиотеката на ИСИХ, неговият административен, научно-изследователски и образователен отдел.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София