На комисия: Удължават се маршрутите на общинските училищни автобуси

1009
На комисия: Удължават се маршрутите на общинските училищни автобуси
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Транспортната комисия към Столичния общински съвет одобри на заседанието си днес предложение на Карлос Контрера и Зафир Зарков за разширяване и увеличаване на маршрутните линии по проект „Автобуси до училища на територията на Столична община“, съобщиха от Столичния общински съвет. Крайната цел на всички мерки, които се предприемат в областта на транспорта, е намаляване на трафика и подобряване на въздуха в града.

През последните 2 години на COVID 19 кризата, в периодите, в които учениците учеха предимно в онлайн среда, се забелязва осезаема разлика и облекчаване на трафика и съответно замърсяването, но при връщането им в присъствена форма на обучение, отново се наблюдава засилен автомобилен трафик в периметъра около училищата и задръствания на околните булеварди, особено сутрин в пиковите часове. Практика е родителите да возят децата си с лек автомобил, паркирайки около входовете, което води до задръствания, а работещите двигатели отделят във въздуха вредни газове и твърди частици. Така около училищата, където трябва да е най-чисто, се получава особено висока концентрация на вредни емисии във въздуха.

Миналата година Столичният общински съвет със свое решение даде съгласие за експериментално въвеждане на автобуси до училищата в централния район на София. Целта на проекта „Училищни автобуси на територията на Столична община“ е да се реши въпросът със задръстванията около училищата в централната градска част, както и да се намали замърсяването на въздуха и то се изпълнява от 1 февруари 2021 г. Пробегът на един курс на автобусна линия У1 бе 5 км. Линия У2 бе с дължина 4,4 км.

В периода на експлоатация на двете автобусни линии У1 и У2 са превозени общо 1288 деца и близо 90 родители, които са пътували с тях като придружители. В пиковите дни автобусите са превозвали 33-35 пътници, в повечето дни между 20-30 пътници. Начинанието имаше голям потенциал и положителна оценка от обществото, което дава мотив за следващи стъпки за разширяване на проекта на база препоръките и обратната връзка от ползвателите на общинската услуга. Проведена бе и анкета сред родителите за установяване на техните нужди и удовлетвореност, в която се включиха 284 респондента. Отзивите на родителите за услугата са добри: близо 90% от тези, които са използвали автобусите са доволни от тях, защото им спестява време и ангажимент, детето харесва възможността да ходи на училище заедно със съученици. Основните запитвания от страна на родителите бяха за удължаване на маршрутите и подобряване на безопасността на децата докато се возят в автобусите и пресичат пред училище чрез осигуряване на придружители (контрольори) и посрещани от страна на училището на определените спирки за пристигане пред училищата. Най-голям процент искат удължаване на автобусните линии в посока ж.к. „Красна поляна", Западен парк, ж.к. „Люлин", ж.к. „Надежда“. На база на направените предложения и препоръки от гражданите са разработени варианти за разширяване на маршрута на автобусна линия УI и за промяна и удължаване на маршрута на автобусна линия У2.

За линия У1 има 7 новоразкрити спирки, а именно Бул. "Вардар", Първа АГ Болница "Св. София",  10-о ДКЦ, 134-о СУ "Димчо Дебелянов", 18-о СУ "Уилям ГладстоН" и 32-о СУ "Св. "Климент Охридски". 

За линия У2 са - ул. "Луи Пастьор", Надлез "Надежда", 46-о ОУ "Константин Фотинов", 32-о СУ "Св. Климент Охридски" и 18-о СУ "Уилям Гладстон".

Новите маршрутни линии биха могли да обхванат и още училища при следващ етап на развитие на този транспорт. Паралелно с разработването на предложените маршрути се работи и за разширяване на транспортната услуга чрез въвеждането на нови маршрути обхващащи други училища в центъра на града. Като следващ етап се предвижда това да са 6 ОУ "Граф Н.П. Игнатиев". 7 СУ "Св. Седмочисленици”, 133 СУ "А.С.Пушкин“. С реализирането на тези мерки и разширяването на проекта, ще бъде изградена по-ефективна мрежа от автобусни линии, което би направило общинската услуга по-добра и успешна. Крайната цел на мярката е централната градска част да бъде значително облекчена откъм трафик в пиковите сутрешни часове и замърсяването на въздуха и наличието на фини прахови частици да намалее, както и да се гарантира по-голяма безопасност в районите около училищата. Вярваме, че с въвеждането на подобна общинска услуга ще постигнем трайна промяна в навиците на родителите относно това как водят децата си на училище. ОЩЕ: Градският транспорт на София ни струва повече от на цялата държава, съобщи Зафир Зарков

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София