Над 500 протестиращи показаха отговорно гражданско общество в "Горна баня"

51364
Над 500 протестиращи показаха отговорно гражданско общество в "Горна баня"

Столичният квартал "Горна баня" вече разполага с отговорно гражданско общество, което не се примирява с ужасните условия на живот. Това показа съботният протест, който събра над 500 души пред местното кметство, видя репортер на Actualno.com. След това гражданите се отправиха на шествие до Околовръстното шосе, където блокираха движението по него за час на разклона за "Овча купел 2". Протестът и шествието преминаха мирно и без каквито и да било проблеми за полицията, която имаше задача да го охранява. Органите на реда бяха коректни и съдействаха на организаторите за цивилизован протест, за което получиха и подобаващо отношение. Протестиращите носеха плакати с надписи: "Je suis Горна баня в 21-и век", "Искаме шанс за бъдеще - път към него", "Дайте шанс поне на децата ни да живеят нормално", "Инфраструктура, сигурност, светлини, транспорт - толкова много ли искаме???", "Ние даваме послания, че ни омръзна от обещания", "Едно и също ви питаме. Едно и също ни отговаряте. Ама разликата е, че Вие в лайна сте затънали метафорично, а ние буквално - трагично".

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА НА ГОРНОБАНЦИ ВИЖ ТУК!

Жители на Горна баня блокираха Околовръстното

Жителите на столичния квартал "Горна баня" блокираха Околовръстното шосе на града при квартала с искания към общината за решаване на ...

Недоволните от общинската дейност граждани започнаха да се събират на площада още преди обявения час - 10,00 за протеста. На мястото пристигна и кметът на "Овча купел" Христина Семерджиева, заедно със заместника си инж. Петър Ташев. Малко след 10,00 часа основният мотор на гражданското недоволство и организатор на протеста Любомира Василева застана пред гражданите и обяви официално исканията. След нея другият организатор Георги Дончев разясни на хората как ще протече протестът. Преди гражданите да се отправят към Околовръстното шосе пред тях се изправи и кметът на "Овча купел" Христина Семерджиева. Тя се опита да им обясни до къде е стигнало изграждането на канализация в "Горна баня" и как ще продължи работата по този най-болезнен проблем за живеещите в квартала. Вълна от освирквания и остри коментари по адрес на бездействието на общината обаче заглушиха думите на кмета. Един през друг хората се опитваха да зададат въпросите си и да получат отговори на всичките си проблеми. Голяма част от гражданите на "Горна баня" за първи път виждаха кмета и дори в началото не разбраха, че тя е именно Христина Семерджиева. Почти всички бяха настроени към общинар №1 в "Овча купел" негативно и агресивно, предвид факта, че повечето са получавали в последните две години по не едно обещание проблемите им да бъдат решени.

След неуспешния опит на общинския началник да обясни какво точно е положението, надъханите и недоволни граждани се отправиха към Околовръстното шосе. Там предвиденото блокиране на движението продължи около час. Пропускани бяха само автобусите на градския транспорт, а останалите автомобили бяха отклонявани през кварталите "Горна баня" и "Овча купел".

В края на протеста сформираният вече официално на място Инициативен комитет от горнобанци връчи исканията си на кмета на "Овча купел" Христина Семерджиева. "Сред най-важните са канализация и инфраструктура, сигурност и осветление, след това са транспорт, медицински пункт, обезопасяване на сгради, спортна площадка и детски кът, обясни пред Actualno.com Любомира Василева. - Реставрация и отваряне на банята за ползване от гражданите не е в ресора на общината, но очакваме от нея съдействие по въпроса. С кмета на Столична община Йорданка Фандъкова се разбрахме да бъде сформирана работна група, която на всяко тримесечие да дава отчет за свършената до този момент работа по проблемите на горнобанци".

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА НА ГОРНОБАНЦИ ВИЖ ТУК!

Фандъкова обеща на горнобанци канализация някога, протестът остава

Кметът на София Йорданка Фандъкова обеща на горнобанци канализация, но отказа да се ангажира със срокове за изграждането й, научи Actua...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София