Най-голямо е увеличението на заплатите в София

8489
Най-голямо е увеличението на заплатите в София
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Три пъти по-бързо се повишават заплатите от цените дори в годините на кризата, пише „Стандарт”. От март 2008 г., когато световната финансова криза още не беше застигнала България, до месец март от настоящата година, заплатите са скочили с 69%, сочат данните на НСИ. За същия период от 7 години инфлацията е само 14,6%.

Повечето хора обаче не могат да усетят по джоба си този изпреварващ ръст на заплатите, защото доходът на цялото домакинство се определя освен от възнагражденията за извършен труд, и от суми, които се получават като социални помощи, обезщетения за безработица, пенсии, суми от собствена земеделска продукция и дори получени наеми.

Пламен Димитров: В България има възможности за по-високи заплати

В България има възможности за по-високи заплати, заяви в Добрич лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Той уточни, че в Конфедерацията вече ...

 А тези доходи не растат със същия темп. Освен това много хора останаха без работа по време на кризата. Оказва се, че във повечето региони на страната заплатите се увеличават с приблизително едно и също темпо. Най-много са нараснали заплатите в Търговище и Разград - съответно със 79% и 77% за 7 години. Бързо се повишават заплати и в Ямбол и Видин - с над 72% за същия период.

В София заплатите са скочили със 70%. А най-малко е увеличението в Добрич (+43%), Перник (+50%), Благоевград (+53%), Хасково и Сливен (+55%). Но разликата между възнагражденията в София и останалите градове на страната остава почти без промяна. Жителите на столицата получават средно по 1206 лв. на месец, което е с 37% повече от средната заплата за страната.

По сектори на икономиката най-бързо са нараснали заплатите в "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения", където скокът е над два пъти за период от 7 години. Именно в този сектор са и най-високите възнаграждения, като средният им размер вече е 2079 лв., сочат данните на НСИ. В този сектор взимат три пъти повече отколкото в строителството (721 лв.) и в преработващата промишленост (754 лв.).

Най-бавно се увеличават заплатите в сферата на финансите и застраховането - само с 36% за 7 години. В резултат тази сфера на икономиката от най-високоплатената преди седем години вече се нарежда чак на трето място със средна заплата от 1545 лв.

Учителите ще получават по 10 заплати при пенсиониране

Учителите ще получават по десет заплати при пенсиониране. Това приеха единодушно депутатите от образователната комисия в парламента...

На второ място се изкачват заетите в "Производство и разпределение на ток, парно и газообразни горива" със средна заплата от 1649 лв., която за последните 7 години е нараснала с близо 60%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София

Община Костинброд ще отбележи тържествено 1 юни
Община Костинброд ще отбележи тържествено 1 юни

За всички деца във възраст от 1 г до 7 г., МКБППМН- Костинброд и общинска администрация- Костинброд организират детска забава с агенция Смайли...