Новите правила и ограничения за реклама в София вече са факт

4631
Новите правила и ограничения за реклама в София вече са факт
Снимка: БГНЕС

Новите правила за преместваемите обекти, рекламните и информационните елементи в София вече са факт, след като Столичният общински съвет (СОС) гласува промените в едноименната наредба.

Най-важната промяна касае рекламата върху собствени търговски обекти. Оттук насетне не се допуска повече от 20% реклама върху прозорците и витража на стационарни търговски обекти, разположени на партерните етажи - брандиране по фронта на първостепенната улична мрежа, свързана с търговеца или със стоки и/или услуги, които се предлагат в търговския обект. Това означава, че реклама на т.нар. фризери ще има само в зоната на имотите – вътре, в търговския обект, а не на тротоара. Не се позволява и ползването на LED дисплеи, а брандиране на превозни средства от градския транспорт ще се допуска само със съгласие на контролните органи. "LED дисплеи няма да има по трамваите и рекламни послания няма да бъдат отправяни. Това може да се случи само ако има някакво кампанийно събитие, което е организирано само в рамките на определени дни", подчерта главният архитект на София Здравко Здравков.

Обещание: Ще има ограничаване на билбордовете в София

Да внесем ред в града – чрез намаляване на визуалната комуникация. Това заяви главният архитект на София Здравко Здравков във връ...

Освен това беше прието срокът на разрешителните за билбордове да е 5 години, а не 10, като беше отхвърлено предложение на общинския съветник от ВМРО Карлос Контрера срокът да остане 10 години.

Промените предизвикаха оплаквания от дребния бизнес в София, защото, според тях, облагодетелстват стопанисващите билбордовете компании. Съгласно новата наредба не може да се поставят билбордове в частни терени, ако са по-близо от 60 метра един от друг, а в някои специфични случаи – 80 или 100 метра. Главният архитект обаче увери, че Столична община ще почне да намалява билбордовете именно като увеличава разстоянието между тях – веднага щом изтече действащият договор за стопанисване на съответния билборд и подновяването попадне под действието на новата наредба.

До края на годината ще представим методически указания за рекламите и цветовите решения в града, каза Здравков след днешното гласуване, цитиран от Агенция "Фокус".

"В рамките на 4 месеца ще създадем методически указания на принципа на други градове, от които сме взели примери – от Виена, от Париж. Искаме да създадем единни указания, които да казват как да изглеждат градините в централна зона и разположените из кварталите, както и пешеходните пространства. Искаме да създадем регламент и по отношение на покритията, на местата за реклама, на винилите, които се разполагат навсякъде. Искаме да създадем едни единни указания, които вие като отворите, да ви стане ясно как трябва да изглежда вашата лятна градина. Да избягаме от този момент, в който идват при мен собственици на заведения и мен питат как трябва да изглежда тяхното заведение. При чадърите например желанието ни е да се рекламира само в борда, който ще бъде на чадъра – т. е. не на самата повърхност, а на частта, която се намира вертикално. Това ще бъде част от методическите указания, за които сме си поставили амбициозната цел да представим до края на годината. И собствениците ще имат една година срок да приведат своите обекти към приетите методически указания", обясни арх. Здравков.

Главният архитект: София прилича на битпазар

Градът ни прилича на битпазар, а не трябва да е така. Това заяви главният архитект на София Здравко Здравков в по време на годишния си ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Община Елин Пелин отчете достойно представяне по състезание за безопасност на движението

Съдът отложи делото за изборите за кмет на София

Спират парното в София

Тестват сирените в София на 1 април

Община Самоков получи финансиране на проект за подмяна на водопроводната мрежа

Започна изкърпването на улиците в Самоков

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София