X
 
 

Общински съветници настояват столичани да кажат искат ли инсталация за горене на отпадъци

1521 0
photo of Общински съветници настояват столичани да кажат искат ли инсталация за горене на отпадъци
Снимка: Румен Скрински
Общински съветници от БСП, "Глас народен", "Зелените", Симеон Славчев, "Нормална държава" и ДСБ внесоха доклад за искане на местен референдум в София във връзка с изграждането на инсталация за горене на RDF отпадъци в София, предаде репортер на Actualno.com.

Старейшините настояват софиянци да бъдат питани по три основни въпроса:

1. Съгласни ли сте Столична община да изразходва 157 млн. евро, от които 67 млн. евро заем за изграждане на инсталацията за изгаряне на RDF/изгаряне на отпадъци?

2. Съгласни ли сте инсталацията за изгаряне на RDF/отпадъци да се построи в центъра на София, район “Сердика”, бул. “История Славянобългарска”, на територията на ТЕЦ София?

3. Съгласни ли сте инсталацията за изгаряне на RDF/отпадъци да се построи до Завода за механично и биологично третиране на отпадъци в местността “Садината” до село Яна?

Инициаторите на доклада са изготвили и девет мотива в подкрепа на необходимия според тях местен референдум.

Още едно искане за местен референдум за завода за горене на боклук в София

"Политическа група 5" ще внесе в Столичният общински съвет (СОС) доклад с искане за провеждане на местен референдум в София. Целта е ст...

Според Калоян Паргов от БСП има крехко мнозинство в Столичния общински съвет относно инсталацията за отпадъци. Той счита, че софиянци трябва да вземат решението за инсталацията предвид разходната част на проекта и проблема с фините прахови частици. По думите на Паргов хората искат да бъдат питани и да участват активно във вземането на решения, касаещи бъдещето на техния град.

Позицията на БСП относно площадката за RDF/отпадъци е тя да бъде изградена в местността “Садината” до село Яна. Паргов се мотивира с това, че така ще се намалят разходите за транспорт и замърсяването на въздуха в централната градска част.

Симеон Славчев от политическа група "5" посочи, че мотивите в доклада са над 10 страници, като част от тях са подкрепени с експертни оценки. Той коментира, че докладът е подкрепен с конкретни примери от цял свят за това как такъв тип инсталация за отпадъци влияе върху здравето на хората.

Според Славчев тази технология за боклука не отговаря на нито една от политиките на Столична община в раздел "Екология". От група "5" се опасяват, че тази инсталация ще извежда в атмосферата допълнително фини прахови частици и произвежда канцерогенни вещества.

Заводът за горене на отпадъци - куп неясноти и куп обещания

Липсата на прозрачност като че ли е най-големият проблем. Трябва да се обсъдят всички възможности, ние това искаме – извинявайте,...

Общинските съветници заявиха, че това не е политическа, а гражданска кауза. Стана ясно и че до месец след внасянето на доклада трябва да се проведе сесия, на която да бъде взето решение дали ще се проведе референдум по така поставените въпроси.

Реакцията на старейшините от ГЕРБ

Според Малина Едрева, председател на групата на ГЕРБ в СОС, предложението за референдум една година преди началото на предизборната кампания цели единствено абсолютен провал на проекта и преследване на чисто политически цели.

Лорита Радева, председател на постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори, попита кога колегите ѝ вносители на доклада са били искрени към гражданите на София: тогава, когато са се произнасяли публично, че такива инсталация трябва да има, или в днешен ден, когато решават да питат гражданите къде да бъде мястото на инсталацията или дали изобщо да я има?

Твърдение: Инсталацията за горене на боклук в София - без оценка за въздействие за близките квартали

София не трябва строи инсталация за горене на отпадъци в "ТЕЦ София". Това е категоричното становище на експерти и общински съветн...

Според Радева подобни действия на вносителите на доклада за искане на референдум са свързани единствено с популизъм. Тя посочи, че всички инсинуации със замърсяването на въздуха заради инсталацията са единствено заиграване със страховете на хората.

Председателят на СОС Елен Герджиков заяви, че на престоящото заседание на Общинския съвет не е включил обсъждането на референдума, тъй като комисиите в СОС първо трябва да се запознаят с аргументите на вносителите.

По думите на Герджиков няма нищо ново в доводите на колегите му, тъй като дискусията по темата е започнала още преди 7-8 години и вече са взети поредица от решения на СОС в подкрепа на този проект.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.