Омбудсманът скастри "Топлофикация"- София, че обърква клиентите и им трупа сметки

7472
Омбудсманът скастри "Топлофикация"- София, че обърква клиентите и им трупа сметки
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Смяната на абонатните номера без ясно предупреждение, каквото предприе столичната "Топлофикация", обърква и трупа сметки на гражданите. Този упрек отправи към Топлофикация - София омбудсманът Диана Ковачева в официално писмо до изпълнителния директор на дружеството. Тя го призова "да прекрати почти „апокрифния“ подход, който дружеството е приложило при смяната на абонатния номер и код на клиента и да информира по ясен, достъпен и разбираем начин гражданите за предприетата промяна".

Повод за писмото на омбудсмана са сигнали на разтревожени граждани до обществения защитник, които не успяват да си платят сметките за топлинна енергия чрез онлайн банкиране, Изипей и по други канали.

"По време на извънредното положение, в което се намираме заради пандемията с COVID-19, плащането по банков път е най-удобният, безопасен и предпочитан начин за плащане на сметки за комунални услуги“, пише доц. Ковачева.

При извършена от омбудсмана проверка е установено, че причината е тестването на нова информационна система за обслужване на клиенти.

Информация за това е публикувана на 10 април на интернет страницата на „Топлофикация София“ със заглавие „Промяна на абонатен номер и код платец“ във връзка с актуализиране базата данни на дружеството, считано от 1 април 2020 г. и в съобщението се посочва, че:

Окончателно: 10 000 лв. глоба за „Топлофикация“, осъдила Стефан от Смолян вместо на Стефан от София

Окончателно е потвърдена глобата от 10 000 лева, наложена на „Топлофикация“ – София, от Комисията за защита на л...

- номерът на текущия платец се заменя с Договорна сметка;

- номерът на текущия абонатен номер се заменя с Инсталация;

- номерът на текущия платец Ш000000 се заменя с Договорна

сметка.

„Информацията за промените в секция „Новини и актуални събития“ на интернет страницата на дружеството е публикувана десет дни след влизането им в сила, което е смущаващо и неразбираемо“, категорична е Диана Ковачева.

Как да разберем колко пари ни дължат за парно и топла вода – най-добре било с калкулатор

Още при първата сметка за парно, трябва да има приспадане в цената, ако става въпрос за компонента газ. Ако спадът не покрива всичко да...

"Така предоставената информация е недостатъчна и неясна, което създава проблеми при плащане на сметки за топлинна енергия. Освен това не става ясно и кое е наложило тази промяна, както и с какво тя ще допринесе за по-доброто обслужване на потребителите", посочва още в писмото си омбудсманът.

„Не на последно място, публикуването на подобна информация, която е от съществено значение за клиентите на дружеството и може да възпрепятства плащането на сметките им, единствено на сайта на „Топлофикация“, не дава гаранции, че гражданите са надлежно информирани за промяната на абонатния им номер и замяната му с „инсталация“, обръща внимание още общественият защитник.

Смятам, че въвеждането на такива промени следва да се предхожда от период, в който на клиентите на „Топлофикация София“ ЕАД да се предостави достатъчно време и възможност да се информират за новите си „Договорна сметка“ и „Инсталация“, а не апокрифно както е в случая", заявява омбудсманът.  "За целта е необходимо "Топлофикация"- София да уведоми клиентите си за промяната чрез изпращане на съобщения и на хартиен носител“, категорична е Диана Ковачева.

Тя предупреждава, че липсата на информация за клиентите на „Топлофикация София“ ЕАД за новите им „Договорна сметка“ и „Инсталация“ възпрепятства навременното плащане на задълженията за топлинна енергия, което ще доведе до тяхното натрупване, без те да имат вина за това.

„Необходима е по-широка разяснителна кампания по по-разбираем начин за клиентите на „Топлофикация София“ ЕАД", убедена е Ковачева.  Според нея, би било удачно за всеки от посочените три случая на заплащане – на всички задължения по една договорна сметка; на конкретни задължения за даден имот и на заплащане на конкретни фактури, да има приложен образец“ и отправя такава препоръка към ръководството на дружеството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Има пари за стадион "Раковски" в София, какво е свършено?

Кметът на Костинброд стана член и на Регионалния съвет за развитие на Югозападния район за планиране

Кметът на Костинброд стана член на Сдружението на Югозападните общини

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Ето кога ще се проведе фолклорният фестивал "Лазарица" в Елин Пелин

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com