Оправдание за царските конюшни - законът ограничавал държавата да продава на безценица

2928
Оправдание за царските конюшни - законът ограничавал държавата да продава на безценица
Снимка: БГНЕС

Става въпрос за терена от 7,3 декара, но без сградите. Сградите на този терен не са купени. Това уточни червеният депутат Жельо Бойчев по скандала с продажбата на царските конюшни в центъра на София.

Ощетен е държавният бюджет, защото има съдебни спорове относно собствеността на този терен. В този режим на съдебен спор се извършва разпоредителната сделка от областния управител Веселин Пенев, подчерта Бойчев. Той обясни пред Нова телевизия, че заедно с Калоян Паргов са внесли сигнал до прокуратурата по казуса.

Запазва се прагът за вложение в имот при желание за продължително пребиваване в България

Чужденците, които желаят да вземат разрешение за продължително пребиваване у нас чрез покупка на имот, трябва да вложат не по-малко от...

Има нагло заобикаляне на Закона за държавната собственост в случая. При данъчна оценка над 500 000 лева задължително трябва решение на Министерския съвет, а теренът всъщност е разделен на три – това за мен представлява умишлена подготовка, каза Бойчев. Кой си позволи да прекрати държавната съсобственост на този терен, попита депутатът.

Същевременно областният управител Веселин Пенев обясни, че цената от 658 870 лева е такава заради оценителите. Пенев каза, че на практика същинската сделка на сградите се е извършила по времето на регионалния министър Асен Гагузов през 2007 година, т.е. когато на власт беше Тройната коалиция. Според Жельо Бойчев обаче сделката се оформя на 12 август, 2005 година, т.е. по времето на регионалния министър Валентин Церовски, когато Симеон Сакскобургготски беше на власт. Клетвата на правителството на Сергей Станишев беше на 15 август, припомни Бойчев. Щом държавата става съсобственик на терена, тя няма никаква възможност да го търгува по нормален начин. Единственият начин е държавата да излезе от съсобствеността, подчерта Пенев. Той не видя законов проблем държавата да стартира процедурата по излизане от съсобственост.

На въпрос дали има законов проблем при съсобственост да се изкупува на безценица имоти, Пенев отговори, че такива казуси през годините има много. Той не призна, но намекна, че съсобственикът е привилегирован, когато дели имот с държавата, защото тя трябва да предложи непазарни цени. Той не можа да каже и защо имотът е разделен на три, защото не станало по негово време – преди него Столична община правила новия Общ устройствен план. Не стана ясно и дали конюшните са със статут на някакво културно наследство.

Няма как да ме убедите, че като държиш 84%, а другият държи 16%, да трябва да му дадеш твоите 84%. Искаме и да знаем как са избирани оценителите. Искаме да знаем и дали Бойко Борисов стои зад областния управител Веселин Пенев и има ли ощетяване на държавния бюджет от сделката, завърши Бойчев с няколко въпроса.

Увеличават се продажбите на имоти "на зелено"

Увеличават се продажбите на жилищни имоти "на зелено", обявиха брокери. Цената на квадратен метър жилищна площ в София се движи между 8...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Без синя и зелена зони през празничните дни в София

Изграждане не велоалея на бул. "Патриарх Евтимий" разгневи граждани

Контрера поиска засилена и ежедневна полицейска охрана в центъра на София

Васил Терзиев: Ролята на успешните хора е не да се отдръпнат, когато постигнат успех, за да му се радват (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София