От утре пътуваме до Витоша в изцяло обновени автобуси

2037
От утре пътуваме до Витоша в изцяло обновени автобуси
Снимка: БГНЕС

От утре по линиите 63 и 66 ще се движат само реновирани автобуси. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова по време на представянето им пред Националния исторически музей, предаде репортер на БГНЕС.

„Миналата година пуснахме 10 реновирани автобуса и с тези 5 стават 15. Те могат да покрият изцяло двете линии. Тези автобуси бяха закупени от „Столичния автотранспорт“ със средства от общинския бюджет. Отпуснахме 1,2 млн. лв., за да може да финализираме тази програма за обновяване на автобусите до Витоша“, заяви тя и добави, че няма да се отказват от старите возила, но те ще стоят за резерв.

След вила "Аглика" ВАП погна цялата "Вилна зона Витоша", кой има собственост там

След проверките на вила Аглика, имот на Васил Божков, на който ДНСК откри нарушения, ВАП погна цялата вилна зона на Витоша. Предвид пр...

Стана ясно още, че новозакупените автобуси разполагат с 55 седящи места и 21 правостоящи, като към момента туристите могат да качват със себе си раници, ски и сноуборди. Работи се и по въпроса да има автобуси, в които гражданите да могат да превозват своите велосипеди до Витоша.

„Освен обновените автобуси трета година работи програмата за споделени електрически велосипеди. Тук има колонка и за зареждане на електрически автомобили. Алтернативите за достъп до планината са различни“, поясни градоначалникът.

Фандъкова коментира, че продължават да пазят водачите като достъпът на пътниците до тях е ограничен с лента, въпреки че кабините им не са отделени от салона.

„Продължаваме с амбициозната програма за подмяна на старите превозни средства в София. Тази година бяха пуснати 13 нови трамвая и 15 нови електробуса. За следващата година очакваме 30 нови тролейбуса, с които да заменим икарусите тролейбуси и също така, в рамките на следващите 2 години, още 30 нови електробуса ще тръгнат по линиите на града“, обяви кметът.

Председателят на комисията по транспорт в Столичния общински съвет Карлос Контрера обясни, че в идните дни ще се обсъжда въпросът дали нощният транспорт ще бъде възстановен или не.

Фандъкова даде подробности за бъдещето на Витоша

Какво е бъдещето на природен парк „Витоша“? На специална пресконференция столичната кметица Йорданка Фандъкова даде малко п...

„Решението на СОС е до 30.09 да не се движи. В следващите две седмици ще има обсъждане дали и кои линии да бъдат пуснати, ако вземем такова решение. Цифрите показват, че когато не бяхме в епидемия, атрактивна беше само една от линиите. Активно се използваше линията до Студентски град. СОС трябва да реши дали да бъде запазен нощният транспорт и ако бъде запазен каква реорганизация да се извърши“, коментира той и уточни, че приходите от картите, които се продават покриват едва 18-20% от разходите, всичко останало се покрива от общината.

На въпрос на БГНЕС дали се обмисля в цената на картите да се включи и използването на нощния транспорт, председателят на комисията разкри, че Центърът за градска мобилност работи върху такава опция.

„Идеята е към абонаментните карти да има възможност, по избор, за т.нар. добавка и да прецените дали желаете да си закупите карта, която да важи и за нощните линии. Това ще стане с изменение на Наредбата за обществения превоз, където са регламентирани видовете превозни документи. Обсъжда се не само цената на еднократната карта, която в момента е 2 лв., но и възможност за добавка към месечните и годишните карти, за да не се налага да си купувате няколко превозни документа“, добави още той.

Зам.-кметът по транспорт в Столичната община Кристиан Кръстев обяви, че от утре сутрин се възстановява движението по бул. „България“, който тази година беше преасфалтиран.

„Конфликтната точка остава бул. „Тодор Каблешков“. С пускането на бул. „България“ ще се освободи връзката с „Манастирски ливади“ с ул. „Флора“ и „Васил Стефанов“. Това е връзката с бул. „България“. Самият „Тодор Каблешков“ също ще бъде проходим. С пускането на бул. „България“ ще бъде затворен „Боянски водопад“. Улица „Златните мостове“ вече работи, тя е със светофарна уредба. Ние разширяваме входа към малкия „Костенски водопад“. Осигуряваме по-добра свързаност за всички хора в квартала“, разясни той.

Фандъкова: Автобусите за Витоша тръгват на 1 юни

От 1 юни се възстановява транспортното обслужване на Витоша. Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова в своя профил във Facebook: ...

На въпрос на БГНЕС зам.-кметът уточни, че откъм „Тодор Каблешков“ ще има три входа към кватара и минимум два ще има от бул. „България“.

„Между „Луи Айер“ и „Златните мостове“ е отворена улица малкия „Костенски водопад“, който от 3 метров става 6 метра. Забраняваме и паркирането към подхода в тази улица, за да има нормална проходимост“, обясни зам.-кметът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Община Елин Пелин отчете достойно представяне по състезание за безопасност на движението

Съдът отложи делото за изборите за кмет на София

Спират парното в София

Тестват сирените в София на 1 април

Община Самоков получи финансиране на проект за подмяна на водопроводната мрежа

Започна изкърпването на улиците в Самоков

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София