X
 
 

Перспектива: Работните места и заплатите в София до 2023 г.

2798 1
Перспектива: Работните места и заплатите в София до 2023 г.
Снимка: iStock/Guliver
София е шампионът по развитие на трудовия пазар последните 5 години – столицата беше сред най-бързо възстановилите се след икономическата криза общини, и продължава да създава много нова заетост дори и на фона на забавянето в много части на страната. В това представяне разглеждаме едновременно отделните индикатори, включени в по-широкия анализ, както и прогнозите за бъдещото им развитие.

Това се казва в анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ), проучващ динамиката на пазара на труда в София през последните 5 години с прогноза за следващите 5. Във фокуса на анализа е заетостта в столицата и нейните различни измерения, като се разглеждат данни за тримесечната динамика.

Заев иска преобразяване на пътя Скопие - София

Пътната връзка между Скопие и София е отвратителна. Тя отвращава. Това каза македонският премиер Зоран Заев по време на форум за енерги...

В различните тримесечия на 2018 г. заетостта в София се приближава до максималните си възможни стойности, надхвърляйки 75% в някои от тях. По тази причина, дори и оптимистичната прогноза за развитието на заетостта не предполага общия брой на заетите в столицата да надхвърли 750 000 души, а песимистичният, основан на икономически проблеми следващите години прогнозира чувствително свиване, почти до следкризисните нива.

Интересна е образователната структура на заетите в София, тъй като за разлика от повечето области, където преобладават заетите със средно образование, от 2014 г. насам в столицата висшистите са мнозинство. През 2017-18 г. пък се наблюдава ръст дори и в групата на заетите с основно и по-ниско образование, което донякъде може да се обясни с изчерпването на по-квалифицираните кадри, което притиска бизнеса да адаптира критериите си за наемане. Допълнителен фактор е и ръстът на строителството след 2015 г. - един от секторите, които традиционно наемат висок дял хора с по-ниско образование.

Възрастовата структура на заетите в столицата също се променя –в периода между 2013 и 2018 г. основният ръст на заетостта е съсредоточен във възрастовите групи между 50-54 и 60-64 години, по-малко при 25-29 и 35-39 годишните. Прогнозата на ИПИ сочи значителен ръст на заетите сред най-възрастните, а спад само при най-младите.

В структурата на заетостта по икономически дейности само търговията и здравеопазването губят заети в София през последните години, но въпреки това търговският сектор остава с най-много заети – почти 140 000 души към края на 2018 г. На второ място обаче са информационните и комуникационните технологии, а те, заедно с аутсорсинга на бизнес процеси и услуги добавят най-много нови работни места последните години.

5 ползи от мръсния въздух в София

Хората, които се оплакват от мръсния въздух, не подозират за скритите възможности на замърсяването, облагородяващите сили на мъглата и ...

По-чувствителен ръст се наблюдава и при някои от по-малките дейности – финансовите и застрахователни, както и при операциите с недвижими имоти. Прогнозата не предполага значително изменение на профила на заетите през следващите няколко години (Графика 3), но чувствително увеличение на броя на заетите както в ИКТ и в аутсорсинга и индустрията.

Кои ще са водещите отрасли и каква ще е средната заплата в тях можете да прочетете в Expert.bg.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
    София не е България! Най-богати са политиците! Най-рентабилното занятие у нас е политик! Политиците и техните партии са се откъснали тотално от народа си! Партиите и техните върхушки са паразитите на обществото ни!
Седмичен хороскоп за 20 - 26 януари
Седмичен хороскоп за 20 - 26 януари

Овен Това ще е седмица, в която събитията ще са решаващи за вашето професионално развитие. От значение ще е вашата реакция на случващото се и степента,...