По-евтино е да сложиш филтър на печката си в Швейцария, отколкото в София

25938
По-евтино е да сложиш филтър на печката си в Швейцария, отколкото в София
Снимка: Pixabay

Поръчка с прогнозна стойност 7,9 млн. лв. с ДДС (6,6 млн. лв. с ДДС) обяви Столична община за доставка и монтаж на електростатични филтри, предназначени за горивни инсталации с мощност до 50 кW.

Спечелилият поръчката трябва да осигури до 1000 филтъра и да ги монтира в комините на толкова домакинства в столицата. Избраният изпълнител трябва да извърши оглед на потенциалните места, да достави и монтира електростатични филтри за календарната година. Трябва също да изготви регистър и интерактивна карта с адресите, на които са монтирани, след всеки монтаж да актуализира данните на интерактивна географска карта на Столична община с визуализирани адреси. В случай на необходимост трябва да доизгради или коригира коминното тяло.

Ново предложение - какви дърва да се горят при наличие на мръсен въздух

Дървата за огрев, които се продават в България, трябва задължително да отговарят на условието да са сухи, за да не се образуват при гор...

Електростатичните филтри работят на принципа на електростатично напрежение, което дава заряд на праховите частици (ФПЧ) и те полепват по стените на комина. Принципно те са най-разпространените филтри за прахови частици от битовото отопление. 

В анализ на сдружение "За Земята" от миналата година е дадена информация, че в малкото курортно градче Заас-Фее в Швейцария, чието население е едва 1 597 души към 31.12.2017 година, са поставили електростатични филтри на всички къщи. Инвестицията по поставянето на филтрите там възлиза на 1 000 000 швейцарски франка, като цената на един филтър е около 3 000 швейцарски франка (2 600 евро).

В столицата ни има близо 460 хиляди домакинства и 1000 от тях с филтри би бил пренебрежително малък брой и едва ли ще подобри чистотата на въздуха, но това е първата подобна поръчка.  

Срокът за изпълнение на дейностите е до 31-ви ноември догодина или до достигане на сумата от 3,3 млн. лв. без ДДС, в зависимост от това кое от двете обстоятелства настъпи първо. Предвидена е възможност на същия изпълнител да се възложи работа за останалите 50% от сумата и договорът да се удължи с още 24 месеца.

Решението за чист въздух е ясно. Какво чакаме?

Темата за мръсния въздух в България влезе и в предизборното говорене – поне на партиите и кандидатите, които се целят в градската...

Според въпросния анализ на сдружение "За Земята" обаче монтирането на филтри на комини в България за намаляване на емисиите ФПЧ от битовото отопление не адресира проблема при източниците – некачествени горива и ниско-ефективни отоплителни уреди.

"При положение, че през 2011 г. според националното преброяване над 50% от населението в България използва дърва и въглища за отопление, както и че средната ефективност на отоплителен уред на твърдо гориво е около 50% според пресмятания от Министерството на енергетиката, не може категорично да се определи ползата от поставянето на филтри за подобряване на качеството на атмосферния въздух в България. Монтирането на филтри би могло да е допълнителна мярка за намаляване на емисиите ФПЧ при вече сменена горивна база и въведени стриктни и високи стандарти за всички твърди горива, но не и първостепенна", сочат изводите от проучването през 2018 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Тестват сирените в София на 1 април

Община Самоков получи финансиране на проект за подмяна на водопроводната мрежа

Започна изкърпването на улиците в Самоков

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Огледаха състоянието на въжения атракцион в Самоков

Няма да се режат парите за здраве в София: ГЕРБ-СДС го считат за победа над кмета Терзиев

Химера88 вече и в София: Украсете вашия сватбен ден със спомени

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София