По условия за правене на бизнес София изостава от другите големи градове у нас

2026
По условия за правене на бизнес София изостава от другите големи градове у нас
Снимка: БГНЕС

Макар да концентрира в себе си голяма част от населението на страната и да е в най-развития според критериите на ЕС регион, София изостава спрямо някои от големите градове по качество на обслужване на бизнеса. Това сочи представеният вчера доклад "Правене на бизнес в ЕС, 2017 г.: България, Унгария и Румъния", изготвен от Световната банка (СБ).

Проучването е направено в общо 22 града от трите европейски държави, като са изследвани пет ключови за бизнеса показателя - регистрация на фирма, получаване на разрешително за строеж, присъединяване към електропреносната мрежа, регистриране на собственост и решаване на търговски спорове в съда.

105 000 лв. за запълване на фуги, подмяна на тротоар и стълбище в училище в "Младост" 2

Районният кмет на “Младост” Десислава Иванчева е обявила обществена поръчка за ремонтни дейности в 39-то училище "Петър Дин...

В България изследваните градове са София, Пловдив, Бургас, Варна, Плевен и Русе. Оказва се, че столицата изостава от останалите 5 града по всички показатели с изключение на получаването на разрешително за строеж. Така например Варна се нарежда 20 места преди София по условия за започване на бизнес, Русе е 13 места по-напред по решаване на търговски спорове в съда, а Бургас - 11 места по-напред по присъединяване към електропреносната мрежа, отбелязва в. "Сега".

"Отчасти това може да се обясни с по-голямото търсене на бизнес услуги в София и затрудненията на местната администрация да се справи с големия обем работа", коментира Рита Ромальо, която представи изследването на Световната банка. Подобна тенденция важи и за унгарската столица Будапеща, но пък Букурещ се представя доста добре в сравнение с останалите градове в Румъния.

Българските предприемачи се сблъскват с различни административни пречки в зависимост от мястото, в което установяват своята дейност. В голяма степен бизнесът им зависи от приумиците на общините, които въвеждат различни изисквания и такси. Така например регистрирането на фирма в България не навсякъде в страната протича по едни и същи процедури и срокове. Най-лесно става във Варна, където се прилагат 5 процедури и отнема 14 дни, а най-трудно - в София, където процедурите са 6, а срокът - 23 дни.

В Русе и София, за разлика от другите градове, всички новосъздадени фирми трябва специално да информират общината какъв вид стопанска дейност ще изпълняват. Докато за Русе това се прави с обикновено заявление, в София специален инспектор проверява разрешенията на компанията, след което тя трябва да бъде регистрирана в местния бизнес регистър в рамките на 7 дни. Отделно фирмите трябва да чакат и за регистрация по ДДС. В Плевен и Варна това отнема 10 дни, в останалите градове - 12 дни. "В това отношение България би могла да последва примера на Унгария, където, за да се ускори процесът, фирмената регистрация е обединена с тази по ДДС", съветват от СБ.

1363 свободни места в софийските гимназии след второто класиране

1363 свободни места останаха в софийските гимназии след второто класиране. Местата са за пълнени изцяло само в 91-ва немска гимназия, в...

Получаване на разрешително за строеж също не е унифицирано. Процесът изисква преминаването на 18 отделни процедури в Плевен, Русе и София, а в Пловдив са 20. В столицата фирмите получават разрешително за строеж за 97 дни. В Русе това отнема 68 дни повече. Там е и най-продължителното чакане за присъединяване към ВиК мрежата, както и най-бавните инспекции по време на строителството. Цената на строителния надзор варира от 1.9% от стойността на имота (в Русе) до 4.6% (в София). Подобряване на услугата и намаляване на нейната цена страната ни може да постигне, ако въведе електронни платформи на всички фази на снабдяване със строителни документи, така както е направила Унгария.

Изключително усложнена е и процедурата по свързването в електропреносната мрежа. У нас това става най-бързо във Варна - за 200 дни. Средно за страната се преминава през пет процедури за 236 дни. Доста високи са и разходите на фирмите за включване в елмрежата - според изчисленията на СБ те са 244.6% от средния доход на човек от населението. В София времето за изпълнение на тази услуга е 262 дни, а цената достига 532% от дохода на глава от населението. Най-надеждно и с най-прозрачни тарифи е свързването в електропреносната мрежа в Бургас и Пловдив.

Регистрирането на собствеността изисква снабдяване с 6 различни документа от различни ведомства. Все пак най-лесно това се случва в Русе, където процедурата отнема само 11 дни и струва 2.6% от дохода на глава от населението. Най-трудно е в София, където са необходими 19 дни. Електронното свързване на имотния регистър, кадастъра, общините и данъчната администрация значително ще спести време и средства на фирмите и гражданите при ваденето на различни имотни скици и регистриране на собственост. Все още обаче не е ясно кога ще бъде реализирано въпреки заканите на правителството бюрократичните бариери да паднат възможно най-скоро.

Разрешаването на търговските спорове в съда у нас се протака повече от година - средно 395 дни, и струва на фирмите 18% от предявената в съда сума. Градът, където съдебните дела приключват най-бързо, е Русе - по-малко от 11 месеца, докато в София същият процес отнема 19 месеца, като обяснението е по-голямата натовареност на съда. Световната банка ни съветва да въведем предсъдебно съвещание при търговските спорове, подобно на ускореното производство при трудовоправни спорове. В дългосрочен план съдилищата в България биха могли да предоставят електронно подаване на документи.

Синята зона в София ще е цял ден и в събота

Удължаването на синята зона в събота. Това се предвижда в изменението на наредбата за движение в София, което мина през транспортната к...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика