Повече колела - повече здраве. INNOAIR студентско състезание с ТУ Габрово и ТУ София

3305
Повече колела - повече здраве. INNOAIR студентско състезание с ТУ Габрово и ТУ София
Снимка: ТУ София

София скоро ще има първите две станции за автоматизирано преброяване на велосипеди, които се движат в града. Досегашните данни идваха или от ръчно броене на ключови локации от доброволци, или от резултати от анкети сред гражданите. Данните за броя на велосипеди в градовете се използват, за да помогнат за планирането и развитието на градската инфраструктура и организация на движението. В Европа станциите за преброяване на велосипеди доказано повишават информираността за този вид придвижване, водят до повишаване на безопасността и толерантността по пътищата и насърчават повече хора да използват колелата си. Добрите данни също гарантират прозрачност на политиката и гражданско участие.

Първите две станции за преброяване на велосипеди ще бъдат разработени от студентите в университетите Технически университет – София и Технически университет – Габрово. Асоциация за развитие на София и Столична община в партньорство с ТУ – София и ТУ - Габрово обявиха предизвикателство за разработване на автоматизирана преброителна станция за велосипеди. Печелившите проекти ще получат финансиране, за да се превърнат в работещи прототипи, които да бъдат инсталирани край основните велоалеи на територията на София. Състезанието дава възможност на студентите да приложат на практика изучаваното и да покажат таланта си, като предложат решения за по-устойчив транспорт и по-чист въздух в София.

Състезанието се провежда в рамките на проекта ИНОЕЪР, първият и единствен засега проект от България, съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие чрез Инициативата „Иновативни дейности за градско развитие“. Проектът въвежда за първи път в Европа обществен транспорт при поискване, както и за първи път в София и България ниско емисионна зона, зелени коридори, мобилно приложение SofiaCoin с награди за активен транспорт. Устойчивата градска мобилност обаче има още много измерения.

„Автоматизираното преброяване на велосипедите така или иначе ще бъде наложително в бъдеще, затова е важно да поставим началото му заедно с бъдещите инженери. Надявам се това да е не само в полза на града, но и да бъде кариерен трамплин за младите специалисти, от които София се нуждае силно“, каза Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община.

„Състезания като това, в които студентите с помощта на техните преподаватели не само търсят решения на реални казуси, но и имат шанс да ги превърнат в реални продукти и услуги, показват връзката между висшето образование, местната власт и индустрията. Състезанието ни помогна да развием и нови партньорства.“ проф. д-р инж. Илия Славов Железаров, ректор, Технически университет Габрово

Актуална информация за състезанията можете да следите във Facebook събитието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Борис Бонев: Заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ

Столична община търси кой да изгаря отпадъците ѝ на половин цена

Започва строителството на нов паркинг на летище София

Борис Бонев: Гаражи под НДК с 400 паркоместа стоят неизползваеми

Демонтажът продължава: Премахват опасни плочи от МОЧА

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София