Празничен концерт по случай 24 май в Самоков

2135
Празничен концерт по случай 24 май в Самоков
Снимка: Община Самоков

Празничен концерт, по случай 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност се проведе днес на площада в Самоков.

В концерта взеха участие ученици от училищата в Самоков и Ярлово. Много празнично настъроение създаде фанфарният оркестър при ОУ „Авксентий Велешки”. Учениците навлязоха на блокове по училища на площада и заеха определените места, заедно със своите учители. Концертът откриха първокласници от НУ „Станислав Доспевски” с ръководител Илияна Атанасова, които представиха композиция на песента„Училище любимо наше“ в изпълнение на Крум Русинов.

Кметът Владимир Георгиев поздрави учениците, учителите и културните дейци с най-светлия български празник, като подчерта огромното му значение за запазване на българския дух и култура през вековете. „Българската писменост е тази, която ни дава идентичност пред света – едно огромно богатство, което ни е съхранило като народ”.

По традиция на този ден бяха връчени и наградите "Учител на годината" на изявени професионалисти в областта на образованието. Отличията се присъждат по решение на ОбС в пет области.

Наградата Учител на годината в степен „Предучилищно образование” се присъжда на Радостина Балабанова – млад учител на предучилищна група в ДГ „Звънче”. Силно мотивирана, креативна и амбицирана за пълна реализация в учителската професия.

„Учител на годината в степен „Начално образование” се присъжда на Светла Стоянова – старши учител начален етап в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Постига високи и трайни резултати в педагогическата си дейност, включително и в процеса на приобщаване към образователната среда на ученици от уязвими групи и в риск. Възпитаниците и имат успешни изяви в състезания и конкурси на областно, национално и международно ниво.

„Учител на годината в прогимназиален етап” се присъжда на Янка Кабадийска – старши учител по български език и литература с 21 години педагогически стаж. За настоящата година нейна ученичка се класира на първо място на областния кръг на олимпиадата по български език и литература, а резултатите от националното външно оценяване за 7 клас в края на 2020-2021 класират учениците от ПГ „Константин Фотинов“ на второ място в Софийска област.

„Учител на годината в гимназиален етап” се присъжда и на Александрина Ганджулова– старши учител по информатика и информационни технологии в СУ „Отец Паисий“ с 16 години педагогически стаж. Използва атрактивни методи, които поставят ученика в активна позиция и го мотивират в процеса на обучението. Нейна ученичка е носителка на първа награда за комютърна презентация в ученическия конкурс „Национален парк „Рила“ – познат и непознат“.

Наградата „Най-успешен млад учител” се присъжда на Аделина Кюнчарска – учител по български език и литература прогимназиален етап в ОУ „Митрополит Авксентий Велешки”. Млад учител с отлична научна и методическа подготовка. Използва съвременни интерактивни методи на преподаване и обучение.

Тази година награда за цялостен принос към образователното дело се присъжда на Димитър Балабанов – старши учител по история и цивилизация в СУ „Отец Паийсий“. Безспорна е неговата последователна работа за изграждане на патриотичен дух и формиране на родова памет, за възпитание на гордост и преклонение пред националните ни символи.Носител на наградата „Пазител на българшината“ за активна патриотична дейност и възпитание на младото поколение на България.

Йорданка Кьосева – старши учител в ДГ „Детелина“ с 39 години педагогически стаж. Дълги години е наставник на новопостъпили учители. Работи всеотдайно и е ценена от колеги и родители.

Елена Ненкова – старши учител теоретично обучение в СУ „Никола Велчев” с 36 години педагогически стаж. Има дългогодишен принос в развитието на спортното училище като преподавател, треньор и заместник директор.

Надка Мальова - старши учител начален етап в ОбУ „Неофит Рилски с 41 години педагогически стаж. Създава благоприятна среда за развитие на учениците, активна с много творчески подход в мероприятията на училището. През 2020 нейни ученици постигат максималния брой точки в състезанията „Аз и числата” и „Аз и буквите”.

Празникът продължи с изпълненията на учениците, които заредиха с много настроение многобройната публика на площада.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Скандали в БСП-София: Кой ще е председател на групата в СОС?

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София