Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Празничен концерт по случай 24 май в Самоков

24 май 2022, 16:33 часа • 2027 прочитания

Празничен концерт, по случай 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност се проведе днес на площада в Самоков.

В концерта взеха участие ученици от училищата в Самоков и Ярлово. Много празнично настъроение създаде фанфарният оркестър при ОУ „Авксентий Велешки”. Учениците навлязоха на блокове по училища на площада и заеха определените места, заедно със своите учители. Концертът откриха първокласници от НУ „Станислав Доспевски” с ръководител Илияна Атанасова, които представиха композиция на песента„Училище любимо наше“ в изпълнение на Крум Русинов.

Кметът Владимир Георгиев поздрави учениците, учителите и културните дейци с най-светлия български празник, като подчерта огромното му значение за запазване на българския дух и култура през вековете. „Българската писменост е тази, която ни дава идентичност пред света – едно огромно богатство, което ни е съхранило като народ”.

По традиция на този ден бяха връчени и наградите "Учител на годината" на изявени професионалисти в областта на образованието. Отличията се присъждат по решение на ОбС в пет области.

Наградата Учител на годината в степен „Предучилищно образование” се присъжда на Радостина Балабанова – млад учител на предучилищна група в ДГ „Звънче”. Силно мотивирана, креативна и амбицирана за пълна реализация в учителската професия.

„Учител на годината в степен „Начално образование” се присъжда на Светла Стоянова – старши учител начален етап в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Постига високи и трайни резултати в педагогическата си дейност, включително и в процеса на приобщаване към образователната среда на ученици от уязвими групи и в риск. Възпитаниците и имат успешни изяви в състезания и конкурси на областно, национално и международно ниво.

„Учител на годината в прогимназиален етап” се присъжда на Янка Кабадийска – старши учител по български език и литература с 21 години педагогически стаж. За настоящата година нейна ученичка се класира на първо място на областния кръг на олимпиадата по български език и литература, а резултатите от националното външно оценяване за 7 клас в края на 2020-2021 класират учениците от ПГ „Константин Фотинов“ на второ място в Софийска област.

„Учител на годината в гимназиален етап” се присъжда и на Александрина Ганджулова– старши учител по информатика и информационни технологии в СУ „Отец Паисий“ с 16 години педагогически стаж. Използва атрактивни методи, които поставят ученика в активна позиция и го мотивират в процеса на обучението. Нейна ученичка е носителка на първа награда за комютърна презентация в ученическия конкурс „Национален парк „Рила“ – познат и непознат“.

Наградата „Най-успешен млад учител” се присъжда на Аделина Кюнчарска – учител по български език и литература прогимназиален етап в ОУ „Митрополит Авксентий Велешки”. Млад учител с отлична научна и методическа подготовка. Използва съвременни интерактивни методи на преподаване и обучение.

Тази година награда за цялостен принос към образователното дело се присъжда на Димитър Балабанов – старши учител по история и цивилизация в СУ „Отец Паийсий“. Безспорна е неговата последователна работа за изграждане на патриотичен дух и формиране на родова памет, за възпитание на гордост и преклонение пред националните ни символи.Носител на наградата „Пазител на българшината“ за активна патриотична дейност и възпитание на младото поколение на България.

Йорданка Кьосева – старши учител в ДГ „Детелина“ с 39 години педагогически стаж. Дълги години е наставник на новопостъпили учители. Работи всеотдайно и е ценена от колеги и родители.

Елена Ненкова – старши учител теоретично обучение в СУ „Никола Велчев” с 36 години педагогически стаж. Има дългогодишен принос в развитието на спортното училище като преподавател, треньор и заместник директор.

Надка Мальова - старши учител начален етап в ОбУ „Неофит Рилски с 41 години педагогически стаж. Създава благоприятна среда за развитие на учениците, активна с много творчески подход в мероприятията на училището. През 2020 нейни ученици постигат максималния брой точки в състезанията „Аз и числата” и „Аз и буквите”.

Празникът продължи с изпълненията на учениците, които заредиха с много настроение многобройната публика на площада.

Михаил Митев
Михаил Митев Отговорен редактор
Новините днес