Презастрояването на София: В "Обеля" готвят пътни блокади, при блок 73 в "Младост 1" искат решения (СНИМКИ)

6761
Презастрояването на София: В "Обеля" готвят пътни блокади, при блок 73 в "Младост 1" искат решения (СНИМКИ)
Снимка: Actualno.com/Таня Мацева

Жители на столичния квартал "Обеля" обвиняват в скандално безхаберие кмета на район "Връбница" Младен Младенов. Причината - опит да се строи в междублоковото пространство на бл. 244, бл. 245 и бл. 247 в ж.к. "Обеля 2".

Според протестиращите, има системното усвояване на междублоковите пространства за стопански цели, а в случая Младенов и районната администрация не представила никакви документи какво ще се строи. Пред Actualno.com представителят на собствениците на имота Веселин Димитров каза, че ще се прави платен паркинг. Нито той, нито Младенов обаче показаха документи, но увериха, че няма проблем да го сторят. А протестиращите искат отговор на въпросите, свързани със спазването и правилното изпълнение на подробния устройствен план и с начина на придобиване на имота

Протестиращите смятат, че всичко това е подигравка, защото винаги става въпрос и за "изпълнители", "близки на собствениците", "представители на собствениците". "Остават без отговор въпросите, свързани със замърсяването на въздуха, водещи до необратимо влошено качетво на живота на гражданите. До момента не сме получили ясни отговори от кмета на р-н Връбница, който за пореден ден доказва с поведението си, че не желае да се свърже с нас и не се интересува от проблемите на квартала", казват хората, обединени в Инициативен комитет.

Протестиращите искат следното като решения:

1. Спиране на презастрояването.

1.1. Да започне процедура по приемане на изменения на общия устройствен план (ОУП) и подробните устройствени планове (ПУП) на София и в частност на кв. „Обеля“, ж.к. „Обеля 1“ и ж.к. „Обеля 2“

1.2. Налагане на строителна забрана от кмета на Столична община на основание чл. 44, ал. 2 от Закона за местно самоуправление и местна администрация (ЗМСМА), чл. 198, ал. 1, т. 1, ал. 2 изр. 1, ал. 4 и ал. 5 от ЗУТ във връзка с процедурите по изменение на общия устройствен план и подробните устройствени планове на София. В законоустановения срок на забраната да бъдат приети горепосочените изменения в устройствените планове на Столична община.

1.3. Налагане на мораториум за издаването на разрешения за строеж и монтаж на временни съоръжения, в. т. ч. и ограждане на терените в медждублоковите прстранства до приемането на нов подробен устройствен план. Уверението специално за имота в "Обеля" е, че няма искане за разполагане на временно съоръжение.

1.4. Започване на процедура за промяна на застроителните планове на жилищни комплекси, която да гарантира придобиването на статут „за озеленяване“ от терените в медублоковите пространства.

1.5. Въвеждане на забрана върху продажбата и замяната на имоти, собственост на Столична община.

2. Проверка на изпълнението и спазването на подробните устройствени планове и в частност тези на ж.к. „Обеля 1“ и ж.к. „Обеля 2“. Сред примерите, будещи съмнение относно правилното изпълнение на подробния устройствен план в ж.к. „Обеля-2“ са: редица сгради с обществено предназначение по ПУП, които са изградени и функционират понастоящем като жилищни; частни паркинги и автокъщи, разположени на места , предвидени по ПУП за озеленяване; частни паркинги, разположени на непредвидени за тази цел места, в т.ч. и в междублокови пространства и др.

3. Извършване на проверка на сделките, свързани с придобиването, в. т. ч. и реституирането на имоти, намиращи се понастоящем на територията на междублоковите пространства, детските площадки, площадките за игри и спорт и зелени площи.

4. В подкрепа на частния интерес предлагаме обезщетяване на собствениците, чиито имоти се намират на територията на междублоковите пространства, от страна на съответните районни общини.

Уточнява се и, че всеки ден, от 19:00 ч. до 21:00 часа ще има протести - в градинката на междублоковото пространство на бл. 244, бл. 245 и бл. 247. Има и предупреждение, че протестът ще продължава с шествие по ул. "Илия Геoргов", пресичане на ул. "Обелски път", продължаване по бул. "Ломско шосе" и пресичане на пешеходната пътека на магазин "Лидл". Това ще е така поне до 25 юли, заканват се протестиращите.

В "Младост 1" - също на протест

Снощи, 16 юли, имаше нов протест пред блок 73 в "Младост". Там, "Джи Ти Строй" загради свой имот, след като Столичният общински съвет (СОС) отказа да позволи строителна дейност. Местните хора са недоволни от поставената ограда, защото тя пречи на по-лесния им достъп до близката метространция, но основно те искат площта да остане зелена. Инвеститорът обаче обвинява Столична община и Йорданка Фандъкова, че не са спазили обещанията си и че имотът е в зона, предвидена за застрояване и никога не е било планирано да е зелена площ.

Фандъкова и главният архитект Здравко Здравков бяха поканени на протеста, но не дойодаха. А протестиращите казват, че приемат изявленията на собственика на оградения имот, че подкрепя протестиращите и присъства на протеста като подкрепа за техните искания: да се махне оградата и теренът да се отреди за озеленяване. "В този смисъл очакваме незабавно премахване на загражденията от нейна страна (бел. ред. - собственикът на "Джи Ти Строй" Гергана Симова) и подаване на заявление за изменение на подробния план на имота в тази посока", подчертават жителите на блокове 73, 74 и 75 и напомнят, че теренът е бил предвиден за озеленяване преди 2003 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София