X
 
 

Протест с пътна блокада заради безводие в село Владо Тричков

5385 0
photo of Протест с пътна блокада заради безводие в село Владо Тричков
Снимка: Thinkstock/ Guliver
Утре, 1 септември, от 16:00 часа жители на село Владо Тричков ще блокират пътя София - Мездра. А причината е постоянната липса или недобро качество на вода.

"Вече нямаме друг избор, освен да потропаме на празните бутилки за вода на площада и да се правим на циркаджии, за да ни забележат по света, че в XXI век нямаме с месеци вода и ако я имаме тя е негодна за пиене", казва жител на селото и посочва, че хората се страхуват от "издевателства".

Село Владо Тричков - по 36 часа без вода, по 12 с мътна и кална течност от чешмите

На има-няма 20 км от София, в Искърското дефиле, се намира китното село Владо Тричков. Разположено от двете страни на реката, обградено...

Според въпросния човек, в някои махали на селото няма вода от месец, в други дори от два, а кметът Иван Николов не въвежда бедствено положение и съответно няма и водоноски. Въпреки това, преди два дни е докарана водоноска на улица "40", но не всички хора знаели за това, твърди човекът.

"В селото живеят между 3000 - 5000 жители през лятото. Може ли една водоноска появила се след 2 месеца безводие да осигури нуждите от вода на толкова жители? Разчита се на ненадеждни водоизточници, няма изградени резервоари за съхранение на водата, когато я има и хората в селото бедстват", категоричен е човекът. И дава пример как се пуска обявление във Facebook за водоноска, а такава не идва.

Той ни разказва, че преди 2 години 850 души се подписали в подписка заради водните проблеми, а общината обещала да кандидатства за европроект за финансиране на свързването с надежден водоизточник, изграждане на нов водопровод.

Сигнал до прокуратурата заради възможна опасност за водата на София

Столичният общински съветник Симеон Славчев сезира прокуратурата заради опасения, че "Софийска вода" АД ще използва пречистващ химикал,...

"От МРРБ изискват начален предпроект и проучване, за да могат да оформят финансирането на такъв проект. Такъв предварителен проект досега не е публикуван на сайта на общината - няма изработен. На никой в община Своге не му пука за проблемите на хората във всички села. Водата я няма и в Реброво. Там осигуряват 2 пъти седмично водоноски за около 300 - 400 човека. Във Владо Тричков сме между 3000 и 5000 жители", завършва с горчивина човекът и добавя, че имало заплахи от местната власт към протестиращите.

В позволението за протест се отбелязва, че има намерение и да бъде направен втори такъв - на 8 септември, но от 11:00 часа сутринта, както и че се готви автомобилно шествие до Министерския съвет.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители