Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първи спортен обект с публично-частно партньорство ще се гради в София (СНИМКИ)

25 май 2022, 11:10 часа • 1945 прочитания

Столичният общински съвет ще разгледа доклад от кмета на София Йорданка Фандъкова за одобряване на кандидат, който да изгради спортен комплекс на територията на Столична община.

Столичният общински съвет ще разгледа доклад от кмета на София Йорданка Фандъкова за одобряване на кандидат, който да изгради на територията на Столична община спортен комплекс. Това е първото предложение, което е направено според измененията в Наредбата за управление и разпореждане с общински спортни обекти от юли миналата година, с които се разшириха възможностите за публично-частно партньорство при изграждане на спортни обекти и съоръжения на територията на столицата. На практика се даде възможност да се учредява право на ползване и право на строеж безвъзмездно за срок до 30 години единствено в полза на спортен клуб, спортна федерация и обединен спортен клуб. 
Инициатор на промените бе председателят на СОС Георги Георгиев, като по този начин терени, които са занемарени и неизползваеми ще се превърнат в облагородени и притегателни за софиянци и гостите на града места и ще дадат възможност за развитието на спорта в столицата. В момента текат процедури за още 4 спортни обекта на територията на София.
Предложението на Сдружение „Спортен клуб Витоша спорт 2015“, е да изгради спортен комплекс в район „Люлин“, като поеме разходите за експлоатация и поддръжка на обекта за период от 25 години, а след изтичането на този срок да бъде дарен на Столичната община. Спортните съоръжения ще могат да се ползват безплатно от гражданите в определени часове в рамките на 16 часа седмично, съгласно изискванията на конкурса. Проектът бе представен и одобрен от конкурсната комисия, в която участват  общински съветници от различни политически групи в СОС.
Окончателното решение ще вземат общинските съветници на заседанието на градския парламент в четвъртък.

Това е първото предложение, което е направено според измененията в Наредбата за управление и разпореждане с общински спортни обекти от юли миналата година, с които се разшириха възможностите за публично-частно партньорство при изграждане на спортни обекти и съоръжения на територията на столицата. На практика се даде възможност да се учредява право на ползване и право на строеж безвъзмездно за срок до 30 години единствено в полза на спортен клуб, спортна федерация и обединен спортен клуб, съобщават от общината.

Инициатор на промените беше председателят на СОС Георги Георгиев, като по този начин терени, които са занемарени и неизползваеми, ще се превърнат в облагородени и притегателни за софиянци и гостите на града места и ще дадат възможност за развитието на спорта в столицата. В момента текат процедури за още 4 спортни обекта на територията на София.

Предложението на Сдружение „Спортен клуб Витоша спорт 2015“ е да изгради спортен комплекс в район „Люлин“, като поеме разходите за експлоатация и поддръжка на обекта за период от 25 години, а след изтичането на този срок да бъде дарен на Столичната община. Спортните съоръжения ще могат да се ползват безплатно от гражданите в определени часове в рамките на 16 часа седмично, съгласно изискванията на конкурса.

Проектът бе представен и одобрен от конкурсната комисия, в която участват общински съветници от различни политически групи в СОС. Окончателното решение ще вземат общинските съветници на заседанието на градския парламент в четвъртък.

Снимки: Столична община

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес