Шефът на скандалната общинска фирма „Софекострой“ ще си тръгне без одит

4614
Шефът на скандалната общинска фирма „Софекострой“ ще си тръгне без одит
Снимка: БГНЕС

Общинските съветници от БСП и „Демократична България“ искат ревизия на общинската фирма „Софекострой“ във връзка с желанието на изпълнителния й директор Цветомир Жеков да напусне. Управляващите от ГЕРБ обаче не казват дали ще подкрепят предложението, като най-вероятно това няма да се случи. Това се разбра на заседанието на комисията по икономика в Столичния общински съвет.

Искането за одит бе направено както от шефа на групата на ДБ Грети Стефанова, така и от представителя на левицата Милка Христова. Въпросът ще се реши на днешната сесия на съвета, когато оставката на Жеков трябва да бъде гласувана, пише в. "Сега".

Петков и Василев дават ГЕРБ на европрокуратурата заради злоупотреби при одити на европроекти

„Продължаваме промяната“ са подали сигнал срещу ГЕРБ в европрокуратурата, чийто ръководител е Лаура Кьовеши. Причината е ин...

Въпреки че споменатата комисия е водеща по въпроса с кадровите промени в „Софекострой“, и вчера не стана ясно защо членът на съвета на директорите на дружеството иска да си тръгне от фирмата. „Бъдете сигурни, че зад личните мотиви на изпълнителния директор вероятно стоят доста сериозни проблеми в развитието на дружеството. В такива случаи се прави много сериозна ревизия, за да може бъдещият шеф да е наясно какво поема. Нека помислим дали да не възложим тази ревизия на нашата дирекция “Вътрешен контрол“, призова Милка Христова. Шефът на комисията Николай Стойнев от ГЕРБ отговори, че ситуацията в „Софекострой“ е известна от годишните отчети на фирмата. Според тях фирмата постоянно е на загуба. „Щом е така, задължително трябва да се направи одит какви са причините за тези загуби“, продължи Стефанова.

До началото на 2021 г. „Софекострой“ се казваше „Чистота Искър“, като с това име фирмата се прочу с множество скандали и данни за злоупотреби. През 2019 г. стана ясно, че предишната година ръководството й е дало над 12 млн. лв. за външни услуги, сред които и за наем на почистваща техника от частната компания "Грийн партнърс". Фирмата е собственост на бизнесмена Румен Гайтански, известен като Вълка. Доклад на одитното звено в общината установи, че снегорини на "Чистота Искър" "навъртели" над 3000 км. по улиците на София в месец, в който не е валял сняг. Eдва след направените разкрития кметът Йорданка Фандъкова реагира и съобщи, че директорът Юлиан Михайлов е сменен и че лично тя е сезирала прокуратурата за злоупотреби. Резултати от проверката няма и до момента.

Впоследствие от ГЕРБ наложиха именно Цветомир Жеков за нов директор на „Чистота Искър“. Преди това той бе кмет на район „Изгрев“, но на изборите през 2019 г. хората от района го махнаха от кметския стол. Въпреки това управляващите в София решиха, че той е най-подходящ да управлява общинската фирма. Подозренията около "Чистота Искър", впоследствие "Софекострой", не се разсеяха и след рокадата. Отчетите на дружеството за 2020 и 2021 г. показаха, че "Софекострой" продължава да дава милиони на външни фирми, без да предоставя информация в какво се изразяват предоставените й услуги, както и имената на субектите, които ги предоставят. Преди 3 г. споменатата Милка Христова изчисли, че за 2020 г. приходите на „Чистота Искър“ са в размер на 20,7 млн. лв., от които 95% са от дейности, които са й възложени от Столичната община без конкурс. За същия период разходите на дружеството са около 20 млн. лв., от които над 11 млн. са за външни услуги, предоставени неясно от кого. За 2021 г. пък външните услуги формираха почти 40% от всичките разходи на дружеството, като единственото по-голямо перо от тях е фонд „Работна заплата“. Директорът Жеков обаче заяви, че въпросните данни представлявали търговска тайна.

Ако неговото напускане бъде гласувано, ГЕРБ предлагат мястото в директорския борд на "Софекострой" да бъде заето от Стойчо Томов, който в момента е в управата на друга общинска фирма - "Пазари Запад". Томов е известен и като председател на районната организация на СДС в район "Изгрев". На местните избори през 2019 г. той бе в листата на ГЕРБ-СДС за общински съветници в София, но не се класира.

Министърът на иновациите назначи одит за конфликт на интереси, имало сигнал срещу предишното управление

Министерството на иновациите и растежа назначава одит с фокус върху "процедурите за конфликти на интереси и изследване на връзки с видн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Контрера поиска засилена и ежедневна полицейска охрана в центъра на София

Васил Терзиев: Ролята на успешните хора е не да се отдръпнат, когато постигнат успех, за да му се радват (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София