Ще се вслуша ли общината в гласа на гражданите за Борисовата градина?

2349
Ще се вслуша ли общината в гласа на гражданите за Борисовата градина?
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

Заданието за корекции на Плана за Борисовата градина, което би трябвало да отрази стотиците възражения по проекта, ще бъде обявено на обществеността преди да бъде възложено за изпълнение на екипа архитекти, изготвящ плана. Това заяви пред Actualno.com главният архитект на София Здравко Здравков след второто обсъждане на проекта, на което бе констатирано, че важни предложения за промени, дадени при първото обсъждане на плана, са убегнали от вниманието на градостроителите.

"Протоколите ще се публикуват на страницата на Направление "Архитектура и градоустройство", увери Здравков.

Здравков с уверение: Не слагаме край на процедурата за плана за Борисовата градина

Днешната дискусия относно проекта за Подробен устройствен план (ПУП) за Борисовата градина не е заключителна. Това подчерта изрично гла...

Запитан дали ефектът от следващото обсъждане няма да е същият и дали тогава също ще има възможност за ревизия на плана на Борисовата градина, той каза, че се надява следващият път да бъдат отчетени всички внесени предложения. "Изтеглихме представянето на проекта в ранна фаза като предварителен, за да отчетем в този ранен етап предложенията и препоръките. Когато представим един проект в крайната му фаза, когато проектът е направен като окончателен вариант, много малко са възможностите за промяна", добави Здравков. На изричния въпрос на Actualno.com какви са възможностите за нова ревизия на плана, той даде уверения, че "ако се наложи, планът отново може да бъде преработен" и изрази надежда да не се стига дотам. "Но в момента сме в ситуация на обсъждане на плановете на квартал "Дружба 2", които се преработват четири пъти", даде пример главният архитект на София.

Според очакванията му експертните съвети на трите района, в чиято територия влиза парка - "Средец", "Лозенец" и "Изгрев", ще приключат с обобщаването на възраженията и предложенията за промени в ПУП до един месец. Постъпилите възражения в някои от районите са над 300, в "Изгрев" са 400 още преди вчерашното, второ обсъждане, така че предстои огромна работа, посочи той. "Трябва по всяко едно предложение, включително от втората дискусия, да се произнесат експертите. Трябва на всички тези възражения да намерим отговор, да ги систематизираме и обобщим – това е огромна работа, която вероятно ще продължи до края на септември, октомври, за да можем да дадем на проф. Атанас Ковачев задание за корекции в плана", уточни Здравков.

По думите му, когато този план достатъчно добре съответства на проведената втора дискусия и на дискусията, която тепърва предстои, ще бъде внесен за разглеждане от Столичния общински съвет. При една добра организация това може да се случи в рамките на тази година, смята главният архитект. Според него всичко зависи от мобилизацията на екипа на проф. Ковачев и провеждането на дискусиите в обществото, всички да са убедени, че този план максимално е защитил интересите. "Желанието ни е след направените бележки и предложения проектът да бъде доработен така, че да защити максимално съществуващата паркова инфраструктура и да запази максимално всички съществуващи зелени площи, без да се навлиза с намеси и ново строителство", заяви Здравков. Ще бъде предложено да отпаднат включените в проекта Музей на зелената памет на София, климатично училище, ново заведение на мястото на ресторант "Тенекиите", подчерта той и увери, че ще се търси най-доброто за парка "Борисова градина".

Снимки: Ива Иванова /Аctualno.com

Фандъкова иска СОС да върне 4 имота в Борисовата градина на общината

Столичният кмет Йорданка Фандъкова ще поиска Столичният общински съвет да гласува връщането на четири имота в Борисовата градина на общ...

"Столична община не е свикнала да се вслушва в мнението на хората, така че няма да се учудя, ако това е последното обсъждане за Борисовата градина", коментира пред Actualno.com природозащитникът Тома Белев.

Белев коментира по-подробно опасенията, че снощи е проведено окончателното обсъждане на плана и че се пренебрегва гласа на гражданите. По думите му проблемът в случая не опира до нормата – дали сроковете и реда за обсъждания са спазени, а опира до желанието на общината да се вслушва в гражданите. "Ако имаме община, която е отворена към гражданите, гражданите трябва да бъдат убедени в това, което прави общината, че е добро. Ако имаме община, която се чувства всевластна, разпореждаща се: "Затваряме процедурата, каквото ние решим - това ще е" - това е въпрос на избор на кмета и на главния архитект на общината. Идват избори и те ще трябва да обяснят на гражданите защо не се вслушват в тях, а се вслушват в министър "Х" или защо изобщо не желаят да ги чуят", посочи той.

Според него има необходимост от по-широка, задълбочена и продължителна дискусия. "Столична община скриха от нас някои неща. Те се отнасят все едно за първи път виждат този проект за ПУП, а по наша информация са имали поне 15 срещи с изпълнителите на проекта и са спуснали към тях задължителни протоколи. Така че честно и отговорно главният архитект да публикува какво е задължил проектантите си с протоколите от съветите при него", настоя Белев.

"Виждам разлики в представения от проектантите проект и представената тяхна първоначална идея и същевременно - различия, спрямо заданието, т.е. тези разминавания между устройствен план, задание, идея на екипа и това, което ни се представя в момента, на нещо се дължат и аз искам да разбера откъде се появи например стадион "Юнак". Него го нямаше в заданието, в тяхната концепция, няма го в общия устройствен план..., а сега го виждаме като "възстановяване на стадион "Юнак". Въпросът е принципен. Тези неща трябва да са публични, за да знаем за какво да критикуваме общината, за какво да критикуваме изпълнителя", обобщи Белев.

Автор: Ива Иванова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София