Ски училищата на Витоша тръгнаха на протест с искане за развитие

16302
Ски училищата на Витоша тръгнаха на протест с искане за развитие
Снимка: БГНЕС

Надяваме се да бъдем чути и да се обърне внимание на това богатство, което имат децата на София и всички софиянци. Това заявиха представители на всички ски училища на Витоша, които излязоха на протест в София, предаде БГНЕС.

Витоша загива без развитие, пишеше на плакатите на около 20 – 30 участници в протеста. Протестиращите обясниха, че не са целели масовост, целта им е да бъдат чути правилно и да бъдат разбрани. Заканиха се, че това е първата стъпка, но няма да бъде последна.

Иво Рангелов от спортно-туристическо дружество Мотен обясни, че искат да бъдат някакъв вид медиатор между еколози, инвеститор, държава и община, за да се започне някакъв разговор от някъде. "Не можем да стоим и да казваме: едните са лоши, че не дават да се изсичат, другите са лоши, защото са инвеститори, третите са лоши защото това не е приоритет на държавата", каза той.

А планината, според тях, със старите съоръжения е в това състояние от 33 – 34 години. Съоръженията са морално остарели – те са над 30 години, някои отиват към 50 години и няма нито едно ново. Необходимо е обновяване на спортната инфраструктура, а най-належащият проблем са пистите и лифтовете, посочиха представители на ски-училища.

"Да се обнови нещо, което е произведено преди 30 – 40 години става много трудно, т.е. то трябва да бъде премахнато и на негово място да се изгради съвременно съоръжение, което отговаря на европейските изисквания. Повярвайте, че един лифт Романски, който е строен 1967-68 г. няма как да го сменим и да го сложим същия лифт на същото място, на същите стъпки. Съвременните лифтове са много по-модерни, много по-бързи с много по-малко бетон и по-малко стълбове", казва Рангелов.

В момента на Витоша работят две съоръжения, няколко малки влекчета и "Витошко лале", заяви и Марина Тепавичарова от ски училище Марина спорт. Тя определи като много сериозен проблем това, че децата се учат на бейби влекче и след това директно отиват на "Витошко лале".

Между 800 и 1000 деца на седмица се обучават в разстоянието от Офелиите – Ветровала до хижа Алеко. На Витоша в момента работят 9 училища. От остарялата инфраструктура страдат не само училищата, а и всички софиянци и хора, които искат да карат ски на Витоша.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София