СО хем признава, че определен терен трябва да е зелен, хем се готви да го застрои

2594
СО хем признава, че определен терен трябва да е зелен, хем се готви да го застрои

След като преди 2 седмици стана ясно, че Столична община се опитва да даде разрешение за застрояване на две градинки в междублокови пространства в район Красна поляна, този път се предлага предоставяне на парцел от 689 квадратни метра за изграждане на 4-етажна жилищна сграда в терен, предназначен за парк. За това алармира общинският съветник от "Коалиция Сердика" Войслав Тодоров.

По думите на Тодоров кметът на район "Студентски" Димитър Дилчев предлага прекратяване на съсобственост на парцел и разрешаването на строеж на 4 етажна административно-жилищна сграда на терен, който според Общия устройствен план на София е предвиден за озеленяване. Теренът трябва да бъде част от парк Въртопо и се намира до "Г. М. Димитров", до кръстовището с бул. "Цариградско шосе". Съгласно доклада теренът се дава, защото така се осигурява по-адекватен достъп до вече съществуваща офис сграда.

СОС отложи предложението на Фандъкова за застрояване на градинки в "Красна поляна"

Столичният общински съвет (СОС) отложи гласуването на доклад на кмета Йорданка Фандъкова след сигнал за нередности от страна на общинск...

Парк Въртопо е сред единствените останали възможности за паркове около Младост, Дървеница и Мусагеница и е много важно неговото запазване, като възможност за изграждане на парк в източната част на София.

В становище на заместник-кмета на СО с ресор "Законност, координация и контрол" Юлия Ненкова и секретаря на СО Ралица Стоянова се признава, че теренът е предвиден за озеленяване, но въпреки това дават съгласие да се даде на частната фирма за строителство. Точният текст гласи: "Предназначението на поземлените имоти (бел. ред. - които са обект на оценка) е за паркове за ежедневен и седмичен отдих, допуска се застрояване със сгради и съоръжения за дейности, свръзани с отдиха. Собствеността в тази зона може да бъде и частна".

Според "Коалиция Сердика" всеки опит за застрояване на зелени площи в междублокови пространства и паркове може да се тълкува като корпоративен интерес и не бива такъв интерес да съсипе столицата. "Не може разбирането за "Зелена политика" да бъде застрояване на малкото останали зелени площи, закриване на трамвайни линии, увеличаване цената на градския транспорт", казват от "Коалиция Сердика".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София