"София прайд" и контрашествие в столицата в защита на ценности и човешки права

2144
"София прайд" и контрашествие в столицата в защита на ценности и човешки права
Снимка: БГНЕС

Под мотото "Роднини, приятели, съюзници" в столицата днес се провежда деветият гей парад. Сборен пункт бе Паметникът на съветската армия.

Шествието премина по централни столични булеварди. Участие вземат много млади хора, техни приятели, роднини, дори домашни любимци.

17 посланици от ЕС и САЩ в подкрепа на гей парада

Бихме искали да изразим своята подкрепа към всички, активно ангажирани или подкрепящи провеждането на тазгодишния София Прайд на 18 юни...

В 18.00 часа започна официалната част на прайда. "София прайд" се провежда за девета поредна година и фокусира вниманието върху семейството и приятелите. Те осигуряват на хората с различна сексуална ориентация грижовна, приобщаваща и подкрепяща среда.

Издигайки девиза "Родители, приятели и съюзници", тазгодишният прайд подкрепя и толерантността между различните поколения и различни общности, информира БНР.

Ето какво казаха част от участниците в "София прайд" тази година в столицата:

"Посланието е към нашите близки - семейства, родители, приятели - посланието е да дойдат тук и смело да ни подкрепят, защото в България все още повечето хомосексуални, бисексуални, интерсекс хора са невидими. По статистика, по изследвания, 68 процента от българите не се отнасят добре към хомосексуалните, а над 40 процента не желаят да споделят едно работно място с хомосексуални хора. Много от хомосексуалните хора се сблъскват най-вече с трудност да бъдат приети в семействата си, тъй като семейството по някакъв начин интернализира тази хомофобия и трансфобия, която се шири в обществото. Безхаберието на институциите води всъщност до това семействата да се притесняват, да крият хомосексуалността на своите деца и да се притесняват буквално за тяхната безопасност, за тяхната кариера, за тяхното развитие.

Двама български евродепутати, трима членове на Столичния общински съвет, 17 дипломатически мисии "УНИЦЕФ в България" и 11 неправителствени организации са сред изпратилите писма с изразена подкрепа. Има много общественици, общински съветници.

Църква, отричаща човешката същност, е обречена

От Бога, Който е сътворил човека като мъж и жена (Бит. 1:28) е даден и вложен нравствен закон: мъжът и жената да се свързват в свещени...

Едновременно с гей парада София е арена и на протестно шествие под надслов "Да запазим децата от разврата".

Противниците на "София прайд" са се събрали около пилоните близо до НДК. Повечето хора обаче обвиняват чуждите дипломатически мисии в София и Столична община, че са разрешили провеждането на "София прайд" именно в такъв ден, какъвто е днес - Черешова Задушница:

"Къде отиде моралът? Тези деца как ще израснат? Искам да кажа, че това е гавра с духовете на нашите национални герои. Днес, на Задушница, трябваше да не го правят. Това е по настояване на 17 посолства от 17 държави и е против християнската вяра, против християнския дух на България. След като не можаха вече с ислямизирането на България да успеят, сега това е следващият удар", казаха недоволни граждани.

Изключително засилено е полицейското присъствие по столичния булевард "Витоша". Има жандармения, полиция, водометни машини, конна полиция. Полицаите са в пъти повече от участниците в шествието, което е срещу "София прайд". До момента в МВР няма задържани хора, които да са се опитвали да организират някакъв вид провокации.

Полицията категорично няма да допусне шествието "София прайд" да се засече, в която и да е част на столицата с противниците на парада.

Патриарх Неофит: Хомосексуалността води до духовна смърт на личността

Решително се противопоставяме на опитите да се представи и наложи греховната тенденция като норма в нашето общество, като повод за горд...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com