Столична община да се откаже от инсинератора сега, настояват от "ДБ"

2298
Столична община да се откаже от инсинератора сега, настояват от "ДБ"
Снимка: БГНЕС

Столична община да се откаже от инсинератора сега и да пренасочи средствата за строежа на съоръжението към мерки за ограничаване на епидемията, мерки за омекотяване на икономическия удар и дълго отлагани инвестиции с отношение към здравословната среда на живот. За това настояват общинските съветници от "Демократична България" в Столичния общински съвет.  Те са убедени, че режимът на извънредно положение в държавата предоставя на Столична община уникална възможност да вземе силно и навременно решение – да пренасочи планираните 310 млн. лева за изграждане на инсталация за изгаряне на отпадъци в центъра на София към мерки срещу заразата от коронавируса и перспективни за околната среда и здравето на хората инвестиции.

"Всички сериозни изследвания на COVID-19 доказват правопропорционална зависимост между замърсяването на въздуха, скоростта на разпространение и броя на жертвите, а според данните от Оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС) на проекта, инсталацията за изгаряне на RDF гориво ще добави във въздуха на София нови 256 тона азотни окиси, 64 тона серни окиси и 13 тона ФПЧ годишно", предупреждава в официална декларация групата на "Демократична България" в СОС.

Германски учени изчислиха с колко мръсният въздух съкращава живота

"Мръсният въздух е по-голяма заплаха за здравето на хората в глобален мащаб от тютюнопушенето". Towa казва Йос Леливелд, ръководител н...

От "ДБ" посочват, че изпитваме огромна нужда от финансов ресурс за закупуване на тестове, консумативи и медицинска техника за справяне с епидемията и минимизиране на риска от вторични пикове.

"Столична община трябва да разполага с готов списък антициклични инвестиции за раздвижване на местната икономика и омекотяване на икономическия удар, който карантинните ограничения нанесоха на всяко столично домакинство и бизнес. Сред тях няма място за проект със 100% импортно оборудване, който ще влоши здравето на софиянци, сериозно ще натовари столичния бюджет и ще затвори за десетки години напред пазарна ниша, в която могат да се развиват стотици фирми за рециклиране и екоиновации", се заявява в декларацията.

Договорът за заем от 130 милиона лева от ЕИБ трябва да бъде прекратен и Столична община да запази максимална кредитоспособност, от която да се възползва при необходимост за справяне с кризата, категорични са от групата на "ДБ" в СОС.

Според тях част от гранта по ОП „Околна среда” в размер на 180 милиона лева трябва да бъде спешно пренасочена към оборудване на болници, а друга част – към дейности за повишаване на енергийната ефективност на училища и общински сгради като саниране и монтиране на фотоволтаични и отоплителни панели. "Това е инвестиция в по-чист въздух и здравословна градска среда, която ще създаде допълнителна заетост в строителния бранш и ще снижи разходите на общината за поддръжка на тези сгради", посочват още в декларацията общинските съветници от "ДБ".

Стартира подписка за референдум относно завода за изгаряне на отпадъци в София

Местен референдум за завода за изгаряне на отпадъци и производство на електроенергия от това поискаха от "Демократична България". Осно...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

ГЕРБ-София искат повече полиция около храм "Света Неделя"

Община Самоков предвижда мащабна програма за ремонт на ВиК и пътна инфраструктура

Има пари за стадион "Раковски" в София, какво е свършено?

Кметът на Костинброд стана член и на Регионалния съвет за развитие на Югозападния район за планиране

Кметът на Костинброд стана член на Сдружението на Югозападните общини

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София