„Топлофикация София“ е погасила над 543 млн. лв. просрочени задължения към „Булгаргаз“ през 2022

1405
„Топлофикация София“ е погасила над 543 млн. лв. просрочени задължения към „Булгаргаз“ през 2022
Снимка: БГНЕС

Oт началото на годината до 28 септември „Топлофикация София“ е погасила над 543 млн. лв. просрочени задължения към „Булгаргаз“. Това обявиха от Комисията за енергийно и водно регулиране в съобщение на официалния си сайт на 4 октомври.

Към 31 август тази година общият размер на текущите задължения на „Топлофикация София“ към „Булгаргаз“ възлиза на стойност над 349 млн. лв.

КЕВР поиска от "Топлофикация София" график за погасяване на задълженията към "Булгаргаз"

До края на септември „Топлофикация София“ ЕАД трябва да представи в КЕВР график за погасяване на задълженията към „Бу...

Топлофикационното дружество е изготвило три прогнозни сценария за месечните плащания към газовия доставчик до края на регулаторния период – 30 юни 2023 г.

Това се посочва в писмо на ръководството на „Топлофикация София“ ЕАД до КЕВР в отговор на дадените от регулатора задължителни предписания след извършената извънредна проверка на дружеството във връзка с високата му задлъжнялост за извършени доставки на природен газ. Съгласно предписанията дружеството трябваше да посочи размера на заплатените просрочени задължения към „Булгаргаз“ ЕАД към 20.08.2022 г., размера на текущите задължения към обществения доставчик към 31.08.2022 г., както и дали се предвиждат доставки на природен газ за производството на топлинна и електрическа енергия.

„Топлофикация София“ трябваше да предостави също график за погасяване на задълженията към „Булгаргаз“ ЕАД, както и да информира енергийния регулатор за всички предприемани действия за подобряване на финансовото състояние.

Трите прогнозни сценария за месечните плащания и динамиката на дълга към „Булгаргаз“ са на база на прогнозните входящи и изходящи парични потоци при следните основни параметри и допускания: запазване на цената на топлинната енергия в размер на 137,82 лв./МВч за целия регулаторен период; запазване на премията за ВЕКП в размер на 785,82 лв./МВч за периода ; средна цена на квотите за въглеродни емисии в размер на 91,30 евро/тон; прогнозна борсова цена на електрическата енергия по тримесечия - четвърто тримесечие 2022г. - 660 лв./МВч, първо тримесечие 2023 г.– 680 лв./МВч, второ тримесечие 2023 г. - 550 лв./МВч. , средна цена на природния газ в размер на 247,97 лв./МВч за четвърто тримесечие на 2022 г., 220 лв./МВч за първо тримесечие на 2023 г. и 180 лв./МВч. за второто тримесечие на 2023 г.

Съгласно изготвения Сценарий 1 /без получаване на компенсации за природен газ/ и при описаните допускания, „Топлофикация София“ прогнозира продължаващо нарастване на дълга към „Булгаргаз“, като в края на регулаторния период – 30.06.2023 г. той би достигнал прогнозен размер от близо 933 млв. лв.

Доклад на Сметната палата: В „Топлофикация София“ не са правени необходимите инвестиции, което е довело до влошени финанси

В „Топлофикация София“ не са правени необходимите инвестиции, което е довело до влошени финанси, става ясно от доклад на См...

Вторият сценарий е изготвен на база на допускането за компенсация от 50% от разликата между прогнозната цена на природния газ и утвърдената за месеца. Ако бъде приложена схемата за компенсация, действала през периода декември 2021 г. - май 2022 г. за получаване на 50% от разликата между прогнозните тримесечни цени на природния газ в ценовото решение на КЕВР от 1.07.2022 г. и реалните постигнати цени, дългът на „Топлофикация София“ към обществения доставчик в края на регулаторния период би достигнал прогнозен размер от близо 511 млн. лв.

Третият сценарий е базиран на 100% компенсация от разликата между прогнозната цена на природния газ и утвърдената за месеца. При прилагане на схема за компенсация в този размер „Топлофикация София“ ще бъде в състояние да изплаща текущите фактури за природен газ, както и да погасява натрупания към момента дълг, като в края на регулаторния период задълженията биха намалели до близо 90 млн. лв.

Според „Топлофикация София“ третият сценарий, предвиждащ пълно възстановяване на разходите за природен газ, е най-рационалното решение за запазване конкурентността на услугата и прекратяването на декапитализацията и дълговата спирала на дружеството.

По отношение на предприетите действия за подобряване на финансовото си състояние „Топлофикация София“ счита, че съществено влияние оказват регулаторната среда, рекордните ценови нива на природния газ и на квотите за въглеродни емисии. Посочва се, че закупуването на газ и на емисии на годишна база заема близо 83,4% в структурата на разходите /73,1% за гориво и 10,3% за квоти/. С разходите за лихви и неустойки към БЕХ и "Булгаргаз", разходи за персонал и за вноски към ФСЕС делът на общите разходи, върху които дружествотго не може да влияе, достига 94%.

С цел дългосрочно финансово стабилизиране на дружеството "Топлофикация София“ реализира план за обновление и модернизация на съоръженията и инсталациите, насочен към повишаване на ефективността на производството. Предвижда се и подобряване на съотношението между произвежданата електрическа и топлинна енергия, което да доведе до увеличаване на приходите от продажба на електрическа енергия.

"Топлофикация – София" ще възстанови над 3 млн. лв. на абонати

На приблизително 200 хиляди абонати на столичната топлофикация ще бъдат възстановени над 3 млн. лв. Парите са за изравнителните сметки ...

С подписано на 26.05.2021 г. Споразумение между Столична община и Агенцията за търговия и развитие на САЩ е предоставено безвъзмездно финансиране от близо 920 хиляди щатски долара за изготвяне на План за оздравяване, модернизация и рекапитализация на „Топлофикация София“, който предвижда повишаване на производството на електрическа енергия по високоефективен начин и мерки за спестяване на първична енергия. Предвидено е изграждане на когенерационни мощности с парогазови инсталации в топлорайони „Люлин“ и „София Изток“. Мощностите са съобразени с изграждането в ТЕЦ „София“ на високоефективна инсталация за комбинирано производство с RDF гориво.

В резултат на инвестицията в генериращи съоръжения с обща мощност 580 MWe дружеството ще увеличи съотношението на произведената електрическа енергия към произведената топлинна енергия – от 18,28% до 85,17% /при нараснала ефективност на оползотворяване 91,6%/.

Планът предвижда и надграждане на топлопреносната мрежа чрез въвеждане на ново технологично решение за хидравликата на топлопреносната мрежа, което ще гарантира сигурността при топлоснабдяването.

Към настоящия момент пазарната конюнктура не предполага участие на „Топлофикация София“ на свободен пазар за доставки на природен газ. Като основна причина се изтъква, че утвърдените Вътрешни правила за търговия с природен газ не позволяват покупки на цени, надвишаващи регулираните цени. Към момента миксът за регулирания пазар осигурява по-ниски от пазарните борсови цени и предвид включването на азерския газ няма икономическа логика дружеството да закупува газ по свободно договорени цени.

Комисията счита, че получените разяснения от „Топлофикация София“ са пример за ползата от извънредните проверки на регулатора, извършавани при възникнали проблеми от обществена значимост и при постъпили сигнали. С даваните задължителни предписания в изпълнение на своите законови задължения КЕВР цели енергийните дружества да подобряват цялостната си дейност, при спазване на лицензионните и нормативни изисквания.

КЕВР :„Топлофикация София“ да даде информация за коригирането на изравнителните сметки

„Топлофикация София“ ЕАД трябва да изпрати в КЕВР информация за срока, в който клиентите на топлинна енергия ще получат кор...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Общински съветник твърди, че е бил нападнат посред бял ден в София

Карлос Контрера: Кризата с боклука на София се задълбочава

Продължава пролетното почистване на Самоков (СНИМКИ)

Променят движението по столичния бул. "Патриарх Евтимий"

Нова детска градина в "Малинова долина" отвори врати (СНИМКИ)

СПТО: Проверката на РИОСВ не откри нарушения, благодарим на ГЕРБ за загрижеността

Тежка катастрофа в София, пострадал е моторист

Промяна в движението на 4 от най-важните трамваи в София

"Засади бъдеще!": Училищата в "Люлин" с уникална възможност да оставят следа след себе си

Община Костинброд с престижна награда и място в УС на Асоциацията на българските градове и региони (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София