Топлофикация София ще плаща дълга си към Булгаргаз 20 години

4862
Топлофикация София ще плаща дълга си към Булгаргаз 20 години
Снимка: БГНЕС

"Топлофикация София" ще сключи споразумение с "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) за изплащане в следващите двадесет години на натрупания през последните повече от десет години 503 млн. лв. дълг за потребен природен газ към "Булгаргаз". Това реши Столичният общински съвет (СОС), който одобри сделката, информира Mediapool.

Лихвата по погасяването ще е 3,25%. Освен това в първите пет години ще се плащат само лихвите, които ще позволи на на дружеството да инвестира в подобряването на инфраструктурата и услугите си, както и да се стабилизира финансово. След това вече ще почне погасяването и на главницата, като дългът може да бъде уреждан предсрочно, частично или пълно без санкции и допълнителни финансови тежести за столичното парно. Предложението за цялата сделка дойде от зам.-кмета Дончо Барбалов.

Първите сметки за парно през новия отоплителен сезон в София са готови

От днес първите сметки за парно през отоплителен сезон 2015-2016 г. са на разположение на столичани на интернет страницата на дружество...

Софийската "Топлофикация" натрупа дълга главно заради неспособността си да събере голяма част от сметките си. Тъй като това влошаваше силно финансовото състояние на държавната газова компания, нейният собственик БЕХ изкупи този дълг като в последните години съществуваха редица спорове за точния размер на дължимата сума.

Гласът на опозицията

БСП няма да спре да търси отговор на въпроса защо толкова лесно принципалът на „Топлофикация“ - Столична община в лицето на кмета Йорданка Фандъкова, се отказа от 90 милиона на дружеството, които потънаха в КТБ. Това заяви председателят на групата на социалистите в градския парламент Калоян Паргов след днешната сесия на СОС.

"Днешното споразумение е стъпка в правилната посока. То ще даде глътка въздух на „Топлофикация“- София да се справи със задълженията. Затова и го подкрепихме. Но ще продължим да задаваме важните въпроси по тази тема. Ще търсим отговорност за загубените 90 милиона от разплащателните сметки в КТБ. Миналата година, когато поставихме този въпрос, управляващото мнозинство се скри. Ние искаме да знаем кой носи отговорност за тези пари. На днешната сесия отново не чухме отговор на този въпрос", обясни Паргов.

От Топлофикация София дават съвети за по-ниски сметки

С новите цени, утвърдени от КЕВР, ще има намаление на сметките, ако потреблението се запази. Средното намаление ще е малко над 16% - то...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София