В София ще има "Къща за литература и превод"

3717
В София ще има "Къща за литература и превод"
Снимка: iStock/Guliver

В София ще има "Къща за литература и превод", която се намира в квартал "Изток". Това каза пред журналисти Малина Едрева, общински съветник в групата на ГЕРБ в СОС, след като на редовното заседание бе приет доклад относно участие на Столична община като партньор в реализиране на проект "Къща за литература и превод в София" предаде репортер на Агенция "Фокус". По думите на Едрева, това е къщата на художника Ненко Балкански, който също така е бил и писател, така че този проект е важен за паметта на художника. Едрева уточни, че къщата се намира в кв. "Изток", на ул. "Латинка" и е ремонтирана. "В процеса на подготовка на София за европейска столица на културата възникнаха сериозни партньорства, които се превърнаха и в реални проекти. В анализа, който имаме по отношение на културните събития и различните жанрове в сферата на културата, литературата е такъв жанр, на който градът дължи необходимото внимание", уточни тя.

По думите ѝ, по време на селекционния период, когато международна комисия е оценявала проектите, е получена ясна оценка за проекта на "Къщата за литература и превод" на фондация "Следващата страница". "Ние повече от две години подготвяме и разработваме този проект, за да може той да се случи в София", каза още тя.

Задълженията към "Топлофикация София" вече ще вървят с човека, а не с имота

Столичният общински съвет прие днес бизнес плана на „Топлофикация София”. Така ще бъде подобрена комуникацията с клиентите ...

"Проектът е насочен към писателите и преводачите с първа по рода си резидентска програма за превод от български на чужди езици и на нашите съвременни и не само писатели. От друга страна това е проект, в който търсим устойчивостта, така че той да бъде достатъчно устойчив във времето, за да подпомага литературата и превода и в същото време да разширява публиките. Има ясно изразено взаимодействие с образователните институции както университетските среди, така и училищата, които са на територията на район "Изгрев" и "Дианабад", поясни Едрева.

"В това отношение важното за града е това, че едно от изоставените пространства, което дълги години е било склад на районната администрация и сега през гражданската инициатива, през хората, се връща на хората в града", добави тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София