Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Васил Терзиев: Министърът ме заплашва, чакам служители на МВР да ме арестуват

28 юни 2024, 15:16 часа • 3389 прочитания

"Докато изчаквам министъра на вътрешните работи да изпрати служители на МВР да ме арестуват, защото не съм сложил няколко километра плътна ограда в центъра на София и да изпрати прокуратурата към Столична община, нека спокойно и с разбиране да почетем законите на Република България. Без емоции и с разум."

Това написа в профила си в социалните мрежи столичният кмет Васил Терзиев. Припомняме, че през деня двамата с вътрешния министър Калин Стоянов влязоха в задочна словесна престрелка по повод новата организация на движението в центъра на София. По-рано днес двамата бяха и в телевионния ефир, където и вътрешният министър отговори дали ще арестува Васил Терзиев.

Още: "Мъпет шоу" и "калин-ките на властта": Калин Стоянов знае за опасности по бул. "Витоша", но не знае какви (СНИМКИ)

По този повод Терзиев разказва:

"Министърът на МВР говори за ангажиране на наказателна отговорност спрямо мен, заради неизпълнение на съдебното решение. В определението на ВАС се казва, че оставя в сила разпореждането на Административен съд-София град, а изпратеното ни разпореждане на Административен съд-София град гласи „да бъдат безусловно прекратени действията, извършвани от длъжностни лица от СО по въвеждане на нова постоянна организация на движението, чрез разчертаване на нова пътна маркировка, поставяне на пътни знаци, преградителни съоръжения и т.н.“.

В нито един момент, след постановяване на определението и още преди разпореждането на СДВР, Столична община не е извършвала действия по отношение на въвеждане на нова постоянна организация на движение. Всички действия са преустановени.

Какво е престъплението, в което ме обвинявате, г-н Министър и заплашвате в ефир с арест?

Още: Война срещу кадрите на ПП-ДБ: Лена Бориславова уличи "агент Петър" (ВИДЕО)

Твърденията на министъра за съществуваща опасност за гражданите, към настоящия момент не мога нито да коментирам, нито да адресирам, защото до момента никой не е чул какви точно са те и никой не успява да ги дефинира в конкретика.

Срещу разпореждането на СДВР Столична община е депозирала жалба, а съгласно общите правила на административното производство депозираната в срок жалба спира изпълнението на разпореждането, а в случая няма допуснато предварително изпълнение. Какво по-конкретно освен ПР шум постигна разходката до центъра на столицата?

Споровете по тълкуване на влязло в сила решение се разглеждат от съда, който го е постановил. Законът, г-н Министър, допуска искане за тълкуване при неясен съдебен акт. Щом законодателят е предвидил подобна процедура, това означава, че страните по един съдебен спор могат да искат тълкуване на съдебния акт. А вие като министър е добре да не пренебрегвате с лека ръка правото, което ни дава законът.

И като заговорихме за безопасност и отговорността на МВР - защо МВР няма волята да възприеме опита на много европейски държави и да подкрепи промяна на Закона за движение по пътищата, с която да позволи на общините да използват камерите си за установяване на нарушения и да налагат глоби?", завършва публикацията си градоначалника на столицата.

Още: Вътрешно чувство: Васил Терзиев не изключва избори наесен и за кмет на София

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес