Забраняват каруците в София? Циганите готвят протести

119432
Забраняват каруците в София? Циганите готвят протести
Снимка: БГНЕС

Каруците са нещо обичайно по улиците на София. Отново се прави опит те да бъдат забранени със затягане на мерките и доста по-драстични правила, включително и конфискация на коня и каруцата.

„Не само Наредба номер 1 трябва да се спазва, но и наредбата за отглеждане на животни”, заяви в eфира на Нова телевизия Иван Чакъров, кмет на община Красна поляна. По думите му животните трябва да са регистрирани, ветеринарно прегледани, да имат паспорт. Каруците пък трябва да отговарят на всичко изисквания и каруцарите да са над 18 години. „Много деца се возят на каруци и така стават опасни не само за тези, които се возят в нея, но и за всички автомобили в София”, каза още Чакъров.

Каруца прегази и уби мъж край Петрич

Каруца прегази мъж и го уби край Петрич, съобщи БГНЕС. Инцидентът станал по обяд днес в района на "Топливо" в Петрич. Няколко души с...

„Каквото се изисква от нас, ние сме го направили. Не се движим по главните улици, за да не пречим на движението. С каруцата си изхранвам децата, а ако я спрат от движение, ме принуждават да крада”, каза Стефан, който е собственик на каруца.

„Като спрат каруците и пунктовете за желязо, с какво ще си изхранваме семействата?”, попита от своя страна Петър.

„Наредба номер 1 трябва да се спазва от всички. Но на хората не трябва да се отказва регистрация на каруци. Децата наистина не трябва да карат каруци, но в наредбата пише, че това може да става, ако са със светлоотразителни жилетки и са с придружител”, обясни Борис Аргиров от „Евророма”.

Междувременно стана ясно, че десетки роми с каруци се в столичния квартал „Факултета” се канят да протестират заради намерението на общината да ограничи и дори да спре движението им.

Роми правят контрапатрули за защита

Започва сформирането и на ромски отряди за отбрана. Това се прави като отговор на гражданските патрули на Боян Расате, съобщи бТВ, цити...

Kарането на каруца в София не е забранено, в изключение на самия център на града. Каруците задължително трябва да имат регистрационен номер, но общината без конкретно обяснение в момента не издава такива номера. Полицията обаче всеки ден глобява ромите с каруци за липса на номера. Всички закони и актове обаче нямат никакво значение за Митко Димитров от "Факултета", защото той никога не ги плаща, информира bTV.

Младежът и кобилата му на практика извършват полезна за обществото и природата дейност, защото разделят отпадъците дори в кофите, където те са смесени и ги предават за претопяване. От тази дейност той изкарва между 20 и 40 лева на ден. Всичко щеше да е прекрасно, ако ромите не злоупотребяваха и ако не обираха пластмасовите бутилки от кофите за разделно събиране. Тези кофи обаче са бизнес за фирмите за рециклиране.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София