Започна подмяната на перките на "Графа" с чугунени колчета

6203
Започна подмяната на перките на "Графа" с чугунени колчета
Снимка: Facebook/Войслав Тодоров

Започна премахването на ограничителите на „Граф Игнатиев“, придобили известност като "перки". Те ще бъдат заменени с чугунени колчета, предаде БГНЕС.

„От днес започва подмяната на ограничителите по „Графа“. В началото ще се започне от ъгъла на улицата със "6-ти септември“ до ул. „Раковски“. След това ще продължи и в останалите участъци“, каза директорът на дирекция „Транспортна инфраструктура“ в СО Васил Начевски.

Мъж от Своге е обвинен за пожара над Реброво

Два пожара имаше в месността над софийското село Реброво - веднъж в неделя следобед, и веднъж във вторник. Пожарникари, доброволци и гр...

Той обясни, че в момента са пристигнали едва около 200 колчета, като за подмяната на всички стари ограничители по улицата ще са необходими около 600.

„Цената на един болард (чугунено колче) е 88 лв. без ДДС. Демонтажът на перките и поставянето на основите, на които ще бъдат хванати колчетата ще бъдат извършени и за сметка на строителя, а общината ще заплати само болардите“, посочи той.

На въпрос на БГНЕС дали подмяната не е забързана заради случая от 20 август когато жена се спъна и падна на перките, а мъжът й Александър Рогачев изкърти три то тях като две постави на трамвайните линии, а другата хвърли на тротоара. Заради деянието си той беше задържан за 24 часа и се сдоби с обвинение за повреждане на чужда собственост по хулигански подбуди.

Начевски категорично отрече това да е поводът и увери, че всичко е било планирано. Подмяната не е започнала по-рано, защото са чакали колчетата да бъдат произведени, добави директорът.

„Всичко беше планирано и инцидентът от преди дни не е причина да се форсира подмяната“, подчерта той.

Организация на движението за Европейско по баскетбол за момичета в зала „Триадица“

От 08:00 часа на 23.08.2018 г. до 22:00 часа на 24.08.2019 г. се забранява престоят и паркирането, с изключение на автомобилите обознач...

От отговор на друг въпрос на нашата агенция стана ясно, че перките, които предизвикаха серия от инциденти ще видим на други места в града. На първо време обаче те ще бъдат прибрани в склад на общинското дружество „Софинвест“.

„Перките вече имат култово значение за София. Бях видял дори едни японски туристи да се снимат с тях. Но с колчетата е много по-хубаво и практично. Става и по-естетично с тях“, заяви музикантът Александър Сомов минути, след като видя как се монтира първото колче.

Той обясни, че е ходил на много места в чужбина, и навсякъде има различни видове ограничители, които разделят трасето за движение от пешеходното пространство. Единствената разлика с нашите е, че там те са по-високи и видими. Сомов беше категоричен, че е необходимо да има ясна граница между двете пространства и определи предложенията там да няма ограничители като неприемлива.

Друг гражданин изумя как не се спъват незрящи хора, а такива които нямат проблем със зрението, и също поощри действията на общината.

Снимка: архив

Мъжът, изкъртил "перките" на ул. "Граф Игнатиев": Исках да събудя това заспало гражданско общество

"Това беше моята гражданска позиция, с която аз исках да заявя, че някой нещо трябва да направи, за да събуди това заспало гражданско о...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Община Елин Пелин отчете достойно представяне по състезание за безопасност на движението

Съдът отложи делото за изборите за кмет на София

Спират парното в София

Тестват сирените в София на 1 април

Община Самоков получи финансиране на проект за подмяна на водопроводната мрежа

Започна изкърпването на улиците в Самоков

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София