Байерн възкръсна срещу Челси и спечели с дузпи Суперкупата на Европа

8483
Байерн възкръсна срещу Челси и спечели с дузпи Суперкупата на Европа

От осанна до разпни го - отборът на "Байерн" успя да се върне от горчилката на загубата до екстаза на триумфа в разстоянието само на секунда, след като до 120-тата минута губеше с 1:2 срещу играещия 40 минути с човек по-малко "Челси", но с последния удар в мача германците изравниха. А при дузпите "Байерн" взе и реванш за загубата преди две години в Мюнхен точно от "Челси" във финала на Шампионската лига.

Двубоят започна по-добре за „Челси” – още в 8-та минута Фернандо Торес завърши скоростна атака на сините, при която Андре Шурле намери испанския нападател напълно сам на около десетина метра пред Мануел Нойер – 0:1. Атаката показа в пълна степен нестабилността на баварската защита, където Хосеп Гуардиола упорито налага виждането си за бекове, играещи твърде напред и за линия в защита от трима души.

Етоо подписа с Челси

Камерунският нападател Етоо подписа официално договор с "Челси", информира сайтът на лондонския клуб, цитиран от football24.bg. Той ...

След гола европейският клубен шампион натисна, но Петер Чех спаси удар от воле на Томас Мюлер и фалцов изстрел на Франк Рибери, който влизаше точно в долния ляв ъгъл. Реално до края на полувремето германците контролираха играта, но при контрите на „Челси” имаше сериозно напрежение в защитата на баварците, тъй като сините често успяваха да намерят играч в наказателното поле на „Байерн”, точно пред подредената в линия защита в червено.

Прекалено затворената игра на „Челси” и твърде голямото оставяне на инициативата на баварците бяха наказани минута след старта на второто полувреме. Тогава след топовен шут на Франк Рибери Петер Чех не успя да се намеси както трябва и топката влетя във вратата му – 1:1.

„Байерн” продължи с атаките, като Франк Рибрери тормозеше най-много „Челси”, но най-чистото положение дойде в полза на англичаните – в 62-рата минута Данте се подхлъзна много нескопосано на левия фланг, последва пас към Оскар, но Мануел Нойер с много точно лягане и с крак спря головия удар на бразилеца.

Постепенно темпото на игра поспадна, което за „Челси” беше доста по-добре и в 77-та минута по чудо носителят на Лига Европа не поведе пак. Тогава след корнер Бранислав Иванович стреля мощно с глава, но уцели напречната греда. Това беше явен сигнал и в 84-тата минута Мануел Нойер отново спаси „Байерн” – с уникален рефлекс той отрази удар от упор с глава на Давид Луис.

Безлично нулево равенство между Манчестър Юнайтед и Челси

В крайно разочароващ за феновете на футбола се превърна дебютът на Дейвид Мойс на „Олд Трафорд” като мениджър на „Ман...

Минута по-късно обаче сините останах с човек по-малко, след като Рамирес крайно глупаво влезе в краката на Марио Гьотце и заслужено получи втори жълт картон. Така завърши и редовното време на мача.

Противно на логиката обаче „Челси” вкара втори гол още в третата минута на продълженията. Тогава Еден Азар проби отляво, завъртя Филип Лам с финт и стреля силно, а Нойер направи първата си грешка в мача, но тя беше фатална – топката мина през ръцете му и ... 1:2.

Изправени пред перспективата да згубят втори трофей от „Челси”, при това с човек повече, баварците се хвърлиха напред. Във втората минута на второто продължение обаче Петер Чех направи истинско чудо – на два пъти той изби удари от близко разстояние с глава на Марио Манджукич. Натискът в червено се усилваше с всяка изминала минута, но Чех беше непробиваем – той спря и излезлия сам срещу него Шакири, който влезе като резерва на мястото на Ариен Робен. Чех отрази и много опасен удар на Рибери от пряк свободен удар.

И когато всичко изглеждаше решено, дойде последната секунда - пас към Хави Мартинес, който излезе сам срещу Чех и с мощен шут изравни резултата - 2:2. С този гол беше подпечатано ремито - следваха дузпи. При тяхното изпълнение Давид Алаба откри резултата с прецизен удар в долния десен ъгъл, Давид Луиз изравни с мощен шут в горния ляв ъгъл - 1:1. При вторите дузпи Тони Кроос литна с лекота Чех с точен удар в долния ляв ъгъл, а Оскар с много точен удар в горния десен ъгъл матира Нойер - 2:2. Третата дузпа за "Байерн" изпълни Филип Лам, който прати кълбото точно в долния десен ъгъл на Чех, а Франк Лампард, подобно на Давид Луис, наниза топката в горния ляв ъгъл на Нойер - 3:3. Франк Рибери вкара четвъртия гол при дузпите за германците с удар в долния ляв ъгъл, като Чех се полъга за посоката, а Ашли Коул изкара истински късмет, тъй като ударът му отиде в гредата, но топката се отклони вътре в мрежата - 4:4. При петата дузпа Петер Чех пипна топката и много малко не му стигна да избие, но все пак Джердан Шакири се разписа, а Ромело Лукаку изтърва последната дузпа за англичаните след слабо изпълнение, което Нойер с лекота спаси - 5:4.

Байерн взе трофея "Ауди Къп"

Отборът на "Байерн Мюнхен" спечели с 2:1 срещу "Манчестър Сити" на финала на "Ауди Къп" и триумфира в надпреварата. "Гражданите" успяха...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com